Ciclo

Genet al Raval

Jean Genet

15/01/2025 - 31/01/2025

calendario

El poeta, novel·lista i dramaturg francès Jean Genet (1910-1986) va portar una vida transgressora, marginal i sovint extrema. Va estar a Barcelona als anys trenta i va freqüentar llocs com La Criolla, el prostíbul Madame Petit i sobretot els baixos fons del port, on tenen lloc les vivències que després reflectirà a la seva novel·la autobiogràfica Diari del lladre. D’aquesta novel·la se’n deriva el guió de l’únic film que va dirigir, Un chant d’amour, realitzat el 1950 i estrenat el 1975. L’ambient del “barri Xino” (actual Raval) i les vivències que allí hi va experimentar van deixar una empremta indeleble en la sensibilitat estètica i temàtica de l’escriptor. Aquesta retrospectiva recupera les millors adaptacions que s’han fet sobre la seva obra així com films directament influenciats pel seu univers, un documental que l’assenyala com un abusador sexual, i dos curtmetratges que reflecteixen la seva visió sobre el drama palestí i que es complementaran amb una sessió de lectura a la Biblioteca del Cinema.

 

El cicle s’inscriu dins l’exposició Interseccions entorn Jean Genet, del Museu Apel·les Fenosa i comissariada per Juan-Ramón Barbancho que es pot visitar fins al 23 de febrer. L’exposició pren com a eix central el bust escultòric de Genet que Fenosa va fer el 1950 a París per encàrrec de Monique Lange.

 

En el marc del cicle, Biblioteques de Barcelona i Filmoteca de Catalunya han organitzat dues sessions de lectura dedicades a Jean Genet:

Sessió de lectura: Quatre hores a Xatila
Sessió conduïda per Yara El Harake, activista libanesa.
Divendres, 17 de gener 2025 | 19.00 h
Biblioteca del Cinema (Filmoteca de Catalunya)
Activitat gratuïta amb aforament limitat. Inscripcions

Club de lectura a mida. Jean Genet
Sessió conduïda per Nekane Aramburu, directora de Fundació Apel·les Fenosa.
Dimecres, 19 de febrer 2025 |18.30h
Biblioteca Sant Pau- Santa Creu (Raval)
Activitat gratuïta amb aforament limitat. Inscripcions

 

Amb la col·laboració de:

Museu Apel·les Fenosa Biblioteques de Barcelona Filmin

 

Sesiones anteriores