The Man who Shot Liberty Valance és una peça didàctica cinematogràfica. Però també és un poema: el film es desenvolupa amb la simplicitat i concreció d'una balada, amb l'objectivitat i el sentit històric d'un poema èpic. I també un relat.
El contrast, el conflicte i les relacions entre Tom i Rance, l'home del passat i l'home del futur, l'home d'acció i l'home d'idees, conformen la substància de la peça didàctica. Primer és Tom qui pren avantatge: ell és qui rescata a Rance, qui generosament troba qui el cuidi, qui li doni lliçons de sentit comú i el protegeix de l'atroç violència de Liberty Valance. Al principi, Rance es nega puritanament i estúpidament a acceptar la realitat de la situació. Treballa com a cambrer en el restaurant per pagar la seva manutenció, i duu davantal. (Les bromes de Tom a la seva costa són, no obstant això, afectuoses, i mostren cert respecte: el crida «Pelegrí»). De mica en mica comença a adquirir dignitat. Tom deixa el poble durant tres setmanes per assumptes de negocis, i Rance comença a posar en pràctica els seus principis.
La calidesa del seu sentit del passat i el seu poderós sentiment d'amargor fan que pensar en The Man who Shot Liberty Valance com en una elegia a la simplicitat heroica dels pioners de l'oest resulti temptador. Tom Doniphon resulta l'encarnació mítica —especialment en la persona de John Wayne— de l'heroi de l'oest: honrat i lacònic, generós i sagaç, destre en la forma en la qual cal desembolicar-se en aquest món. Equitare, arcum tendere, veritatem dicere (cavalcar, disparar i dir la veritat): vet aquí l'antiga llei de la noblesa. El retrat d'aquest home i del seu món posseeix una extraordinària calidesa nostàlgica, present en la familiar companyonia que es respira en el «Peter's Restaurant», en el saloon, a la presó on només dorm el xèrif, en Andy Devine, en John Qualen, en Woody Strode, en la histriònica retòrica actoral d'Edmund O'Brien en el paper de Peabody i en aquest fals gentleman que advoca per la causa dels ramaders interpretat per John Carradine.
Fins i tot Liberty Valance i els seus dos acòlits formen part del mite. I la rosa de cactus que creix en el desert. Al principi, Rance Stoddard i els seus ideals semblen, comparativament amb tot això, ingenus i merament teorètics. (Encara que James Stewart realitza una actuació excel·lent, sense rastre d'amanerament ni d'adornaments innecessaris, té el desavantatge d'interpretar, durant gran part de la pel·lícula, a un personatge uns trenta anys més jove que ell, hàndicap més difícil de superar per a Stewart, que interpreta l’immadur Rance, que per a Wayne, que interpreta l'intemporal Tom Doniphon).
Anderson, Lindsay. Sobre John Ford: escritos y conversaciones. Barcelona: Paidós, cop. 2001.
Tota la documentació citada està disponible a la Biblioteca del Cinema