Ciclo

El "surrealisme possible" de Jan Švankmajer

Jan Svankmaier

16/06/2012 - 01/07/2012

calendario

Titellaire, escultor, pintor, membre del grup surrealista txec des de 1970, Jan Švankmajer ha firmat entre 1964 i 2010 sis llargmetratges i una vintena llarga de curts, tots d’animació, tots travessats pel seu humor negre, tots crítics amb el poder, tots plens d’objectes que es rebel·len contra els seus propietaris i d’homes víctimes de lògiques absurdes.

Per a aquest home convençut que “la infantesa és font fonamental de creació autèntica”, és obvi que “la producció per a nens és un crim cultural”, ja que no creu que existeixi “un art específic per a criatures”. Veient els seus films, comprendrem que Švankmajer no es contradiu sinó que és coherent amb el “surrealisme del possible”, que defensa i contraposa al surrealisme utopista. No vol canviar el món; en té prou de riure-se’n. 

Amb la col·laboració de

Programa

Přežít svůj život (teorie a praxe)
Vida de supervivència
Evžen és un home casat que una nit somnia que flirteja amb una noia que es diu Eva. Amb el somni convertit en una obsessió, Evžen ha de visitar un psiquiatra.
Šílení
Bogeria
Basant-se en l’univers d’Edgar Allan Poe i el marquès de Sade, el film segueix les tribulacions d’un noi tancat injustament en un sanatori mental.
Programa de curts 1
Aquesta sessió inclou 9 curtmetratges del polifacètic director txec, tots rodats entre 1964 i 1969 i produïts al seu país natal i a Àustria. Tots els curts són muts.
Otesánek
El petit Otik
Una parella estèril decideix adoptar un tronc al qual donen forma de “nen” i anomenen Otik. Però l’Otik mostra dia rere dia una gana cada vegada més voraç...
Spiklenci slatsi
Els conspiradors del plaer
Mitjançant la masturbació, el fetitxisme, el bestialisme i altres tendències sexuals, una sèrie de personatges donen curs als seus inimaginables plaers carnals.
Programa de curts 2
Aquesta sessió reuneix set films de Švankmajer, tots rodats entre 1969 i 1982.
Lecke Faust
La lliçó Faust
L’obsessió de Švankmajer pel tradicional teatre txec de titelles (per a ell les titelles simbolitzen el caràcter de l’home en un món contemporani manipulat) té el seu reflex més gran en aquesta interpretació de Faust, en què barreja textos de Marlowe, Goethe, Grabbe i Gounod sobre el mite.
Neco z Alenky
Alícia
JAN SVANKMAJER, 1988.
Programa de curts 3
Última sessió de curts dedicada a Jan Švankmajer. En aquesta ocasió, projectarem deu curts rodats entre 1983 i 1990 que ens mostren l'imaginari del director txec.