Dossier Film (INCLUIDO EN Aula de Cinema 2024/2025)
Taipei, ciutat que batega al ritme de llums de neó i tecno, és l’escenari urbà escollit per evocar la fragilitat emocional i existencial de Vicky, la protagonista de Qianxi Manbo, que avança per la vida, desorientada, a cop de contradiccions.
Direcció - Hou Hsiao-hsien
Guió - Chu Tien-wen
Música - Lim Giong, Yoshihiro Hanno
Fotografia - Mark Lee Ping-Bing
Interpretació - Shu Qi, Jack Kao, Duan Chun-hao
Producció - Chu Tien-wen, Éric Heumann
Any - 2001
«Quan filmes el passat, tens un cúmul d'elements, de records; ens trobem davant d'una història dramàtica. Mentre que, davant el present, és com estar davant d'un buit del qual un es pregunta què se'n pot extreure. És cert que ara li giro l'esquena al passat, que em trobo davant d'un repte a assumir.»
El repte de Hou Hsiao-hsien consisteix a abandonar la lentitud hieràtica i meditativa dels temps i moviments de les figures de Flowers of Shanghai (1998) per mesurar-se una vegada més amb la velocitat sincopada del present, amb la seva aparent essència d'indiferència, amb la seva religió de diners.
L'opacitat meduseana del rostre de Cremisi, una cortesana de l'any 1884 que sembla dirigir la seva mirada obliqua a tot arreu i enlloc, però sense fixar mai la càmera, és substituïda, a Millennium Mambo (2001), per una opacitat d'una altra naturalesa, mancada de memòria així com d'ambigüitat, la de Vicky, una noia “en moviment” del segle XXI.
Roberto Chiesi a Hou Hsiao-hsien: cinema delle memorie nel corpo del tempo (2002)
La primera imatge de la darrera pel·lícula de Hou Hsiao-hsien encapsula poèticament tot el que està per venir: la perillosa i seductora Vicky (Shu Qi) camina per un llarg passadís pedestre tancat en fluida càmera lenta. Llums fluorescents il·luminen des de dalt mentre una banda sonora minimalista de dream-pop la impulsa. Mentre ella es mou pel túnel com si fos una model (en la vida real, ho és), la càmera enamorada la segueix obedientment. Ella gira el cap per establir un contacte visual seductor amb l'objectiu, mentre la seva veu en off, sòbria i emocionalment distanciada, prepara l'escenari: parla del seu xicot perdedor, dels seus molts intents de desfer-se d'ell, i veu en la caiguda inevitable de la relació una metàfora de la fi del segle XX. Les seves paraules melancòliques però segures de si mateixes, combinades amb l'acte de mirar enrere, estableixen l'aura de retrospectiva que impregna la pel·lícula de Hou. En certa manera, Millennium Mambo és una llarga mirada enrere a una transició d'edat adulta no tan dolça — un record de temps perdut. És una pèrdua que ningú realment vol recuperar, però per a Vicky, explicar la història és la seva manera d'exorcitzar dimonis. El passadís condueix a una profunda escala descendent on la càmera s'atura, vacil·lant al límit. Ella baixa les escales rebotant i desapareix de la vista. (La seqüència de dos minuts i mig està filmada en una de les característiques i hipnòtiques preses contínues de Hou.)
Chris Chang a Film Comment (2002)
Tota la documentació citada està disponible a la Biblioteca del Cinema
Ceretto, Luisa. “Millenium Mambo” dins Il Dolore del tempo: il cinema di Hou Hsiao-hsien (cura: Luisa Ceretto, Andrea Morini, Giancarlo Zappoli). Torino: Lindau, cop. 2002. Pp. 145-150.
Chang, Chris. “Distributor wanted: Millennium Mambo”. Film Comment. 2002;38(4):18. https://www.proquest.com/scholarly-journals/distributor-wanted-millennium-mambo/docview/210269607/se-2.
Chiesi, Roberto. “L’opacità del presente nel ricordo dei futuro: Millenium Mambo (2001)” dins DD. AA. Hou Hsiao-hsien: cinema delle memorie nel corpo del tempo (cura: Roberto Chiesi). Recco-Genova: Le Mani, 2002. pp. 119-124.
Hou Hsiao-hsien (ed: Peio Aldazabal; recopilación de textos: Nieves Amieva. Donostia: Euskadiko Filmategia: Festival Internacional de Cine de San Sebastián, 1995.
Hou Hsiao-hsien (ed. Richard I. Suchenski). Wien: Österreichisches Filmmuseum: SYNEMA, cop. 2014.
Mouëllic, Gilles. “Cycles, répétitions, variations: de quelques réflexions sur le son et le temps dans Millenium Mambo” dins D.D. A.A. Le Cinéma de Hou Hsiao-hsien: espaces, temps, sons (dir. Antony Fiant et David Vasse). Rennes: Presses Universitaires de Rennes, 2013. Pp. 147-154.
Wang, Wan-Jui. Crossing Borders in Taiwan New Cinema: Historiography, Popularity, Postcoloniality. [Order No. U618665]. University of Exeter (United Kingdom); 2013.
Yueh-yu, Yeh. Politics and poetics of Hou Hsiao-hsien's films. Post Script. 2000;20(2-3):61-76. https://www.proquest.com/scholarly-journals/politics-poetics-hou-hsiao-hsiens-films/docview/2141998/se-2.