Dossier Film (INCLUIDO EN Aula de Cinema 2024/2025)
Realisme poètic suís
És una joia de la cinematografia suïssa oblidada fins fa ben poc. Proposa una variació del clàssic de Shakespeare tot "combinant una profunda preocupació per l’autenticitat documental amb [...] una bellesa lluminosa que recorda les obres dels grans cineastes nòrdics del cinema mut" (Frédéric Maire).
Hans Trommer, Valerien Schmidely
Horst Budjuhn, a partir de la novel·la de Gottfried Keller
Jack Trommer, Walter Zollin
Ady Lumpert
Margrit Winter, Erwin Kohlund, Emil Gyr
1941
En cap altra pel·lícula suïssa anterior al 1960, el paisatge, els homes i les dones, els treballs i els dies, la fusta d’una taula, el teixit d’un vestit, el poble i els arbres en flor, els espigalls, la marxa dels intèrprets, l'eina, el rierol, el camí, el vi blanc begut sota les branques, no posseeixen tanta realitat documental lligada a una veritat d'ordre tràgic. Els autors semblen haver estat miraculosament inspirats per a donar vida a la seva creació i han trobat, amb les actrius i els actors, un acord expressiu digne de les obres mestres de la història del setè art internacional.
L'obra transcendeix el regionalisme; tot i romandre típicament lligada als costums i a les realitats del país del segle XIX, desemboca, per les seves qualitats d'estil, en l’universal; datada, aquesta història arriba a l’actualitat permanent al mateix nivell que les pàgines de Gottfried Keller. Es podria comparar aquesta pel·lícula amb els clàssics del cinema suec o, per no remuntar-nos massa lluny en el temps, amb Mademoiselle Julie d’Alf Sjöberg. Mostrava el camí a seguir: no es pot aspirar a l’èxit internacional simplement optant per un tema internacional tractat per un fabricant escrupolós. Romeo und Julia auf dem Dorfe roman un assoliment exemplar, el més bonic, el més veritable de totes les pel·lícules suïsses, de la qual no es va entendre la importància en el seu moment, i que continua sent un far avui en dia i per al futur.
Freddy Buache a Le cinéma suisse 1898-1998 (1998)
Tota la documentació citada està disponible a la Biblioteca del Cinema
Buache, Freddy. Le Cinéma suisse: 1898-1998. Lausanne: L'Age d'Homme, cop. 1998. Pp. 58-59.
Dumont, Hervé. Histoire du cinéma suisse: films de fiction 1896-1965 (préface: Freddy Buache). Laussane: Cinémathèque suisse, 1987. Pp. 293-299
Schlappner, Martin. “Les emprunts à la littérature” dins Schlappner, Martin; Schaub, Martin. Cinéma suisse: regards critiques 1896-1987. Zurich: Centre Suisse du Cinéma, 1987. Pp. 56-63.
Walder, Martin. “«Romeo und Julia auf dem Dorfe» ist einer der schönsten Schweizer Filme überhaupt. Aber es war, als habe jahrzehntelang ein Fluch auf ihm gelastet”, Neue Zürcher Zeitung, 11/02/2023, [Consultat 29/10/2024]: https://www.nzz.ch/feuilleton/romeo-und-julia-auf-dem-dorfe-einzigartg-im-schweizer-kino-ld.1725116