Premsa

Setmana del Cineclubisme Català 2024 i nou catàleg de FilmoXarxa

Mulholland drive

15/09/2024

De l’1 al 6 d’octubre la Filmoteca acull la trobada del món cineclubista en què la Federació Catalana de Cineclubs lliura els Premis Nunes, que per primer cop n’inclouen un d’internacional, per a la directora portuguesa Rita Azavedo Gomes. La divulgadora bisbalenca de cinema per a infants Sefa Ponsatí, el Cineclub Vic i la producció catalana ‘20.000 especies de abejas’ completen el palmarès dels Premis Nunes 2024. La Filmoteca de Catalunya acaba d’estrenar el nou catàleg de FilmoXarxa, una selecció de títols que s’ofereixen gratuïtament als cineclubs adherits a la Federació per a les seves programacions.

La Setmana del Cineclubisme 2024 estarà protagonitzada per dones del món del cinema. Concretament, per Rita Azevedo Gomes, Sefa Ponsatí, Valeria Sarmiento i Estibaliz Urresola Solaguren.

De l’1 al 6 d’octubre la Filmoteca de Catalunya acull l’onzena edició d’un esdeveniment anual coorganitzat i programat per la Federació Catalana de Cineclubs, que inclourà sis projeccions i el lliurament dels Premis Nunes 2024, que reconeixen films i trajectòries vinculats al moviment cineclubista.

La Setmana inclourà pel·lícules que reivindiquen l’obra de les directores Valeria Sarmiento i Rita Azevedo Gomes, clàssics de David Lynch i Jacques Tati i dues pel·lícules premiades pels cineclubs: 20.000 especies de abejas d’Estibaliz Urresola Solaguren i The Mountains (Bjergene), de Christian Einshøj, guanyador del Premi Quijote atorgat pel jurat de la Federació Internacional de Cineclubs al darrer festival L’Alternativa de Barcelona.

La inauguració de la Setmana serà el marc dels Premis Nunes, reconeixements que honoren José Maria Nunes, un dels autors més heterodoxos del cinema català. Els premis distingeixen la labor de persones i entitats que han enriquit la cultura cinematogràfica del país i, amb això, dels mateixos cineclubs, així com la pel·lícula catalana més destacada de l’any. Com a novetat, en aquesta edició se suma un guardó als tres existents per premiar també la feina de personalitats més enllà de l’àmbit estrictament català o estatal.

A vingança de uma mulher
A vingança de uma mulher

 

Premis Nunes 2024

Els premis d’enguany es divideixen en quatre categories: millor pel·lícula catalana, millor fet cineclubista, premi honorífic i internacional, i el jurat en aquesta ocasió ha estat format per: Joan Moret, del Cineclub Adler de Lloret de Mar; Bernat Rojas i Ariadna Ulldemolins, del Cineclub AC Granollers, i Clàudia Mera, codirectora del festival Reteena.

El Premi Nunes a la millor pel·lícula catalana, que atorguen els cineclubs mitjançant votació popular, ha anat a parar a 20.000 especies de abejas, l’òpera prima d’Estibaliz Urresola Solaguren, que pren així el relleu d’Alcarràs.

El Premi Nunes al millor fet cineclubista és pel Cineclub Vic i la seva iniciativa Microvisor, que consisteix en petites trobades populars en què algú presenta una escena concreta i representativa d’una pel·lícula i se’n fa un debat posterior. El jurat ha valorat l'originalitat de la proposta i la seva consolidació al llarg de set anys.

El Premi Nunes honorífic és per a Sefa Ponsatí, impulsora i programadora de cinema infantil a través de la creació, entre altres, de la Mostra de Cinema d'Animació Infantil (1990) o de l’associació Cinètic (1992), dedicada a la difusió de cinema d’animació a escoles. Ponsatí va ser també cofundadora, juntament amb Miquel Porter i Moix, de COCICA (Col·lecció Cinematogràfica Catalana), així com del col·lectiu Drac Màgic (1971).

Finalment, el nou Premi Nunes internacional és per la directora portuguesa Rita Azevedo Gomes, autora de films com El trio en mi bemoll (2022), La portuguesa (2018), Correspondencias (2016) o La venjança d’una dona (2012), pel·lícula que la cineasta presentarà a la Filmoteca en el marc de la Setmana. Azevedo és una de les autores més rellevants del cinema portuguès contemporani, i a més de presentar el seu film participarà en una trobada de la Residència de Guió de l’Acadèmia del Cinema Català i a l’acte d’inici de curs de l’Escola de Cinema de Barcelona (ECIB).

20.000 especies de abejas
20.000 especies de abejas

 

FilmoXarxa:
el vincle de la Filmoteca amb els cineclubs i el territori

La Filmoteca de Catalunya expandeix la seva programació per tot el territori a través de la FilmoXarxa, un catàleg que inclou un ventall de pel·lícules inèdites al nostre país i subtitulades al català que es renoven periòdicament.

La selecció dels films, fruit de la col·laboració entre diferents entitats que treballem per la divulgació del cinema al nostre territori, posa de manifest la riquesa del llenguatge cinematogràfic actual i ens apropa a estètiques, temàtiques i realitats socials que abasten la naturalesa, la migració i l’exili, la identitat de l’adolescència o el cinema mateix.

També incorpora un parell de clàssics internacionals, un film escandinau dirigit al públic familiar i algunes pel·lícules catalanes tant contemporànies com històriques, i enguany s’hi afegeixen un seguit de produccions recents a les quals la Filmoteca ha aportat imatges procedents del seu centre de conservació.

A més, un cop al mes la seu de la Filmoteca al Raval acull projeccions dels nous títols que s’han inclòs al catàleg. Aquest mes d’octubre les sessions seran amb La travessa (Florence Miailhe, 2021) i el clàssic d’Ida Lupino The Bigamist (1953), que es projectarà en el marc del cicle Per amor a les Arts amb la col·laboració de la Institució de les Lletres Catalanes.

La travessa
La travessa

 

Amb la col·laboració de:

logo