Premsa
01/07/2024
El cicle, que inclou la totalitat dels llargmetratges dirigits per la cineasta, es presenta en diàleg amb l’exposició que li dedica el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona CCCB ‘Agnès Varda. Fotografiar, filmar, reciclar’. La programació comença dijous 18 de juliol a les 20.00 h a la Sala Chomón amb la projecció del documental ‘Viva Varda!’, presentat per la filla de la directora Rosalie Varda.
Durant sis dècades i fins al seu darrer alè, Agnès Varda (1928-2019) va construir una filmografia radicalment lliure en la qual, sovint, els límits entre ficció i documental es difuminen. En paral·lel a l’exposició del CCCB Agnès Varda. Fotografiar, filmar, reciclar, la Filmoteca presenta una retrospectiva de la directora que va anticipar en quatre anys la Nouvelle Vague, de la qual acabaria formant part, va ser una pionera del cinema feminista, i en destaca la força, la independència i la complexitat de les dones. Amb una formació inicial en la fotografia, sovint incorpora elements visuals influenciats per aquest art, amb un fort sentit de la composició i l’estètica. Varda no es conforma amb les estructures narratives tradicionals. Sovint experimenta amb la cronologia, la perspectiva i la barreja de gèneres. Va ser una pionera en l’ús del cinema digital, i va eixamplar els codis narratius del cinema amb un estil eclèctic que ella anomenava cinescriptura i que conjugava rebel·lia, esperit juganer i una gran imaginació.
Les seves pel·lícules sovint aborden qüestions socials i polítiques, incloent la marginalitat, la desigualtat i els drets humans. La seva relació amb el temps, la memòria i el canvi és recurrent en la seva filmografia, i sovint explora com els personatges i els llocs evolucionen amb els anys. També incorpora elements autobiogràfics i reflexions personals sobre la seva pròpia vida i carrera, utilitzant materials d’arxiu, recreacions i comentaris personals, creant una connexió íntima i propera amb l’audiència. I tot això, ho feia amb una gran sensibilitat humanista, abordant qüestions amb una profunda empatia i comprensió de la condició humana, mostrant un respecte genuí per les persones que retratava.
El carisma i la influència de Varda continuen sent significatives, i inspiren generacions de cineastes i de públics per la seva autenticitat i originalitat. S’ha convertit en un referent majúscul del cinema fet per dones, a banda de ser la primera directora a rebre els guardons honorífics de l’Oscar i la Palma d’Or de Canes.
Dijous 18 de juliol 20.00 h Sala Chomón es projecta el documental de Pierre-Henri Gibert Viva Varda!, amb entrevistes i material d’arxiu inèdit d'aquesta pionera del cinema femení de postguerra que s’ha convertit en una font d’inspiració per a tota una nova generació de joves cineastes com a dona lliure i iconoclasta que va prendre el pols al seu temps. La sessió serà presentada per la filla de la cineasta, Rosalie Varda.
El cicle, que s’estendrà també durant els mesos d’agost i setembre, inclou un film que el lliga amb la commemoració del Centenari del Cinema Amateur a Catalunya: Jacquot de Nantes, on Varda evoca les primeres passes en el setè art de qui va ser la seva parella, Jacques Demy. De fet un dels àmbits de l’exposició Fora de casa. Cinema amateur a Catalunya 1924-1940... estava dedicat a aquest retrat del Demy amateur, com a exemple de tants altres que van introduir-se en el món del cinema de manera autodidacta. Varda hi evoca, des de l’amor i la sensibilitat, els records d’infantesa i adolescència de Jacques Demy, el qual, en un temps dur, de postguerra, ja tenia clar que volia ser cineasta i no pas mecànic tal com desitjava el seu pare. Un sentit homenatge a l’artista, mort l’octubre de 1990 en ple rodatge. La sessió del divendres 19 de juliol a les 18.00 h a la Sala Laya la presentarà el cocomissari del Centenari del Cinema Amateur a Catalunya, Enrique Fibla.
El pòdcast de la Filmoteca Viatge a Júpiter, realitzat per Marta Armengou, presenta una edició especial de cara al públic dedicada al cicle Agnès Varda el dimarts 23 de juliol a les 19.00 h, amb la presència de la crítica de cinema Imma Merino, la cineasta Mercedes Álvarez i l’escriptora i influencer Charas Vega com a convidades. L’enregistrament de la xerrada estarà disponible als canals de la Filmoteca d’iVoox i Spotify.
Amb la col·laboració de: