Premsa

Desena edició del cicle ‘Cinema i jardí’

18/06/2024

La programació explora un any més el jardí com a Paradís perdut, espai imaginari o real on s’expressen les diverses variants de la condició humana. El cicle, organitzat per l’Associació d’Amics del Jardí Botànic de Barcelona, presentarà set pel·lícules del 25 al 30 de juny.

Amb l’arribada de l’estiu, es presenta un any més a la Filmoteca de Catalunya una nova edició, la desena, del cicle Cinema i jardí, organitzat per l’Associació d’Amics del Jardí Botànic de Barcelona, amb la coordinació d’Ignació Somovilla. Del 25 al 30 de juny set films tonaran a reflexionar sobre el jardí com a heterotopia i paisatge imaginari o ben real.

El cicle de cinema i jardí, el Paradís perdut, arriba als 10 anys havent mostrat des de 2014 una setantena de pel·lícules de ficció i documentals, organitzant pícnics, passejades botàniques, presentacions de llibres i sessions amb músiques suggestives, una oferta que ha atret al voltant 8.000 persones. Aquest és un aniversari compartit per tots aquests espectadors, la Filmoteca de Catalunya i l’Associació d’Amics del Jardí Botànic de Barcelona.

En aquesta edició de celebració el cicle torna a recórrer els camins pels quals el cinema ha anat retratant el jardí, mostrant-nos els múltiples escenaris on juga el seu paper protagonista. El jardí com a espai moral, com a lloc dels plaers més hedonistes, com a territori de redempció, com a subjecte i objecte de l’art més sublim i, en fi, com a escenari de la condició humana en totes les seves polièdriques variants.

The Master Gardener
The Master Gardener

En una de les propostes d’enguany, la botànica i l’horticultura esdevenen la taula de salvament d’un home turmentat pel seu passat a Master Gardener (2022), film que tanca la trilogia noir de Paul Schrader sobre la redempció dels pecats més abjectes dels estatunidencs. També s’hi projectaran diversos documentals com Agitadors: la història del land art, de James Crump, dedicat a l’art natura en els tumultuosos finals dels anys seixanta i principis dels setanta. I les sessions d’inauguració i cloenda seran ben especials. Per començar, Motviniereba Taming the Garden (Salomé Jashi, 2021), sobre l’oligarca i ex primer ministre de Geòrgia, Bídzina Ivaníxvili, que ha tombat i trasplantat desenes d’arbres centenaris arrancats de boscos exuberants i de poblets empobrits per portar-los al seu jardí dendrològic privat.

Taming The Garden
Taming The Garden

La sessió de cloenda, diumenge 30 de juny 21.45 h, la projecció serà a l’aire lliure Sot de la Masia del Jardí Botànic Històric, amb el documental The Gardener (El jardiner, Sebastien Chabot, 2016), una reflexió sobre el significat de la jardineria i el seu impacte en les nostres vides a partir de la història de l’influent jardiner Frank Cabot i el seu jardí d’estil anglès de vint hectàrees i finca d’estiu que es va obrir a un equip de filmació per primera vegada a la història. Es tracta d'un dels jardins privats més importants del món. Creat al llarg de 75 anys i tres generacions, és un lloc encantat de bellesa i sorpresa, una obra mestra del segle XX. Les portes s'obriran a les 20.30 h i es podrà visitar el Jardí Botànic Històric abans de la projecció. S’hi poden portar flassades i menjar de casa per fer pícnic durant la sessió. 

 

Amb la col·laboració de:

Logo Associació d'Amics del Jardí Botànic de Barcelona