Premsa

Dues darrers sessions de 'Dies curts' 2024

Dies curts 2024

09/06/2024

Els protagonistes seran Dami Sainz Edwards, divendres 21 de juny a les 19.00 h, i Ángel Santos, divendres 5 de juliol a les 19.00 h, a la Sala Laya.

Per cinquè any consecutiu, el programa Dies curts s’ha consolidat com un espai de trobada on descobrir i conversar amb cineastes properes, posant interès en el format curt i apostant per propostes arriscades i emocionants, encara allunyades dels circuits majoritaris d’exhibició. Fins ara en l’edició de 2024 han passat pel cicle Josep Calle, Taller Estampa, Virginia García del Pino i Marga Almirall, i la programació es tancarà amb Dami Sainz Edwards al juny i Ángel Santos al juliol.

Dami Sainz Edwards

Dami Sainz Edwards

Dami Sainz Edwards (Havana, Cuba, 1986) és cineasta, artista visual i docent. S’ha format en audiovisuals per la Universitat de les Arts (2010), en Direcció de Documentals per l'Escola de Cinema i TV de Sant Antonio de los Baños (2013), així com del Departament de Cinema du Réel de la HEAD-Genève, Suïssa (2015).

El cinema de Dami Sainz Edwards explora de diverses maneres, les relacions interseccionals entre raça, gènere, família i nació. Des del 2016, és professor i assessor de cinema documental a l’Escola de Cinema i TV de Sant Antonio de los Baños (Cuba), on va treballar també com a coordinador del departament de documentals. Imparteix xerrades i conferències a importants universitats als Estats Units i Mèxic. Des del 2018 dirigeix Cineclub CUIR, projecte curatorial independent d’audiovisual queer i afrofeminista que desenvolupa activitats a Cuba, Mèxic i Espanya. Al costat de Sally Fenaux Barleycorn, funda Black Seed Films, iniciativa de formació per a cineastes afrodescendents de parla hispana.

Segons Sainz, la inspiració la troba, en part, en l’obra de Belkis Ayón, Marlon Riggs, Essex Hemphill, José Esteban Muñoz o Sara Gómez. En la seva sessió especial, invocarem els seus esperits i ens deixarem emportar per la mística d’un cinema amb una força poètica que no deixa indiferent.

 

Divendres 21 de juny 19.00 h
Sala Laya

Sessió de curtmetratges
DAMI SAINZ EDWARDS, 2012-2023. Cuba-Espanya. VE. 56'. Arxiu digital.

Homenaje
Homenaje

Es projecten: Naufragio (2012): tirar-se o no; el desig domina el cos. Homenaje (2013): dues dones i un home mort; una era la seva esposa i l’altra la seva amant i col·lega de feina. Batería (2016): una experiència gai rere els murs d’una antiga fortalesa. Los Cimarrones (2021): la nit del bosc amaga els terrors més profunds d’Orestes.

Amb la presència de Dami Sainz Edwards.

*Amb l’entrada a la sessió de Dies curts de Dami Sainz Edwards es podrà accedir de manera gratuïta a la projecció de les 21.30 del mateix dia de l’Aula B, on es podrà veure Dyketactics (Barbara Hammer, 1974) i Tongues Untied (Marlon Riggs, 1989).

 

Ángel Santos

Ángel Santos

Dues amigues que parlen i parlen, un noi que passeja amb una càmera amb els ulls desbocats pel paisatge i que sembla haver-se quedat sense paraules, l’estiu de l’adolescència en què tot canvia.

El cinema d’Ángel Santos és minuciós, reflexiu i explora els temes amb la subtilesa dels colors d’un quadre, d’una postal o d’un poema. És capaç de generar imatges emocionants però sobretot de suggerir-les, com quan una imagina què deu estar fent la persona a qui troba a faltar. A les pel·lícules de Santos trobem un interès profund per com ens relacionem amb l’art, amb la gent i amb el passat, sense amagar certa melancolia i mitomania pop.

Llicenciat en Història de l’art i diplomat en direcció cinematogràfica al Centre d’Estudis Cinematogràfics de Catalunya, Ángel Santos és ja una figura clau en el panorama cinematogràfic actual. A part d’una filmografia rica i la seva faceta de coordinador i programador en diversos festivals i mostres, treballa en entorns educatius i acompanya, a través de l’escriptura i la producció, a molts altres cineastes.

En el seu univers hi orbiten noms com Pablo García Canga (que va formar part de Dies Curts l’any 2021) o als també gallecs Santos Díaz i Iván Castiñeiras. En la seva sessió podrem conversar amb ell al voltant de quatre peces que corresponen a períodes de la seva carrera molt diferents però que entrellacen mirades, personatges i temes sempre presents en el seu cinema.

 

Divendres 5 de juliol 19.00 h
Sala Laya

Sessió de curtmetratges
ÁNGEL SANTOS TOUZA, 2004-2023. Espanya. VE. 61’. 35mm-Arxiu digital.c

Alicia fai cousas
Alicia fai cousas

Es projecten: Septiembre (Los amores jóvenes) (2004): l’últim dia de les vacances d’estiu d’una parella a un poble de costa; Fantasmas #1 (2010): una reflexió entorn de les imatges enregistrades de la infància; M. (2017): retrat del pintor pontevedrès Manuel Moldes; Alicia fai cousas (2023): Alicia té vint-i-cinc anys i fa coses.

Amb la presència d’Ángel Santos.