Dossier Film (INCLUIDO EN Aula de cinema 2022/2023)

The Watermelon Woman

Introducció

La recerca d’actrius negres al cinema dels anys 1930 és el desencadenant d’aquesta pel·lícula, en què la cineasta s’interpreta a ella mateixa a través d’una història desimbolta que planteja molt seriosament qüestions de representació vinculades a la raça, el sexe i el gènere.

Fitxa tècnica

Direcció

Cheryl Dunye

Guió

Cheryl Dunye, Douglas McKeown

Música

Paul Shapiro

Fotografia

Michelle Crenshaw

Interpretació

Cheryl Dunye, Guinevere Turner, Valarie Walker, Lisa Marie Bronson

Producció

Estats Units

Any

1996

La crítica diu

Cheryl és una caixera de videoclub negra i lesbiana que vol ser directora de documentals. Ella i la seva millor amiga Tamara guanyen una mica de diners gravant graduacions, bar mitzvahs i altres esdeveniments, però Cheryl té ambicions majors. També està obsessionada amb les velles pel·lícules de Hollywood, sobretot amb les quals s'exhibien als cinemes negres dels EUA en els anys 30 i 40. A través d'aquestes pel·lícules, descobreix que el cinema negre és un mitjà de comunicació. En veure aquestes pel·lícules, descobreix a una jove i atractiva actriu, coneguda com la Dona Síndria, que apareix una vegada i una altra com la "mamà negra" en els espectacles de Hollywood de l'època. Cheryl busca informació i acaba descobrint el veritable nom de la Dona Síndria: Fae Richards. La sort va voler que Fae també fos lesbiana.

Stuart, Andrea. "The Watermelon Woman". A: Sight and Sound. Vol. 7, núm. 10 (Octubre 1997), p. 63-64.

 

Bibliografia

Copeland, Huey. "Photography, the archive, and the question of feminist form: a conversation with Zoe Leonard". A: Camera Obscura. Vol. 28, núm. 83 (2013), p. 176-189.

Cvetkovich, Ann. "In the archives of lesbian feelings: documentary and popular culture". A: Camera obscura. Vol. 17, núm. 49 (2002), p. 107-147.

Juhasz, Alexandra. Cheryl Dunye. A: Women of vision: histories in feminist film and video. Minneapolis; London: University of Minnesota Press, cop. 2001.

Perrot, Hugues. "The watermelon woman, Cheryl Dunye". A: Cahiers du cinéma. Núm. 738 (Novembre 2017), p.30.

Stuart, Andrea. "The Watermelon Woman". A: Sight and Sound. Vol. 7, núm. 10 (Octubre 1997), p. 63-64.  

Zimmer, Catherine. “Histories of The Watermelon Woman: reflexivity between Race and gender”. A: Camera Obscura. Vol. 23, núm. 2 (2008), p. 42-67.

Tota la documentació citada està disponible a la Biblioteca del Cinema