Premsa

Paradís perdut. Cinema i Jardí 2022

Little Joe

31/05/2022

Vuitena edició del cicle que explora la diversitat de representacions del jardí com a escenari o espai de somni a la pantalla. El programa dialoga amb l’exposició ‘La bellesa captiva’ a la galeria Artur Ramon Art, comissariada per Ignacio Somovilla, també coordinador del cicle.

A la vuitena edició del Paradís perdut, el jardí se’ns torna a presentar com a taula salvadora del naufragi continu de l’existència, però també com a lloc inquietant on la natura es revela de manera perversa.

El Paradís perdut d’enguany s’articula al voltant de dos eixos temàtics. D’una banda, el banc com a generador de múltiples històries, element estàtic que es converteix en dinàmic en funció dels seus ocupants i divagacions. Un banco en el parque (Agustí Vila, 1998) i Bancs públics (Bruno Podalydès, 2009), parlen del jardí obert a tothom, democratitzat, un espai de convivència, intercanvi, repòs, i un petit teatre del món. I la visió polièdrica del jardí parla també de la botànica com a ésser pervers i maligne que amaga darrere dels seus bells pètals les més baixes passions. Així es reflecteix a Little Joe (Jessica Hausner, 2019), que presenta una biotecnologia inquietant i aterridora, o en una altra aproximació a aquesta realitat distòpica en clau d’humor, de comèdia negra, tal com succeeix a Little Shop of Horrors (Roger Corman, 1960).

Little Shop of Horrors
Little Shop of Horrors

 

La bellesa captiva Passejant pels jardins d’Artur Ramon Art
Galeria Artur Ramon Art
19 maig - 22 juliol 2022

Ignacio Somovilla, coordinador del cicle Cinema i jardí, presenta aquests dies a la galeria Artur Ramon Art l’exposició La bellesa captiva, un passeig pels jardins a través de la història i la mirada dels artistes. La mostra dialoga amb la proposta cinematogràfica que es pot gaudir a la Filmoteca. A través d’un centenar de peces del fons d’Artur Ramon Art, es proposa un itinerari únic mirant al jardí des de diferents punts de vista: com a creació artística o com a metàfora, sàtira o escenari, com a estat moral, com a últim refugi del plaer o el paradís. I tot això seguint el curs de la història, des del Jardí de l’Edèn, passant per l’etapa clàssica, les obres d’art influenciades pel Grand Tour de l’elit britànica dels segles XVII i XVIII, fins a arribar als paisatgistes catalans i als laberints de Josep Maria Subirachs. El recorregut pels jardins de l’art finalitza amb un petit gabinet de les meravelles d’inspiració botànica dins d’un gran armari que tanca la mostra i pels mobles, gerros, jardineres i altres elements arquitectònics que, col·locats en diversos punts de la galeria, conformen un jardí de l’art íntim i variat.

Artur Ramon Art

 

Sessió Inaugural ‘Cinema i jardí’
Dilluns 13 de juny 19.00 h
Auditori del MACBA Projecció d’Stop + Concert de Doble Pletina
Entrada gratuïta

Stop (Stanley Sunday, 2021) relata les delirants aventures del grup musical Doble pletina per carrers i parcs de Barcelona, amb l’univers singular, fantàstic i lliurement absurd de Stanley Sunday, que ha participat en l’edició d’enguany de Dies curts. La invasió dels ultracossos, la pròpia versió musical de Little Shop of Horrors o la incursió al cinema comercial de Joe Dallesandro quan va deixar la Factory i els seus mentors Andy Warhol i Paul Morrissey a Seeds of Evil, també coneguda com The Gardener, s’amalgamen en una divertida història d’inspiració i desesperació.

Stop

 

Amb la col·laboració de:

Amics del Jardí BotànicBomarzo Garden Tours