Premsa

Focus del D’A Film Festival 2022: 60è aniversari de la Semaine de la Critique de Cannes

Chun Jiang shui nuan

25/04/2022

La retrospectiva del festival d’enguany recupera els títols més destacats de la darrera dècada de la cèlebre secció paral·lela de Cannes. El que ha estat director artístic de la Semaine, Charles Tesson, obrirà el cicle divendres 29 d’abril presentant el film de cloenda de l’edició de 2019.

Aquest any la més veterana de les seccions paral·leles del Festival de Cannes, la Setmana de la Crítica, fa seixanta anys. Des del 1962, el Sindicat Francès de la Crítica de Cinema organitza una programació alternativa que posa el focus en els cineastes emergents, autors que tot just presenten la seva primera o segona pel·lícula i que solen passar desapercebuts per la competició oficial per a la Palma d’Or, més centrada en els noms ja consagrats.

Al llarg d’aquestes sis dècades, la Setmana de la Crítica s’ha convertit en l’espai que ha donat a conèixer al món algunes de les figures imprescindibles del cinema contemporani, d’Arnaud Desplechin a Andrea Arnold, joves promeses que pocs anys després es disputen els grans festivals.

El D’A Film Festival Barcelona és l’únic certamen a l’Estat espanyol que participa en la celebració d’aquest aniversari amb un cicle d’onze pel·lícules, les mateixes que anys de vida té el D’A. Una retrospectiva del millor que ha passat per la Semaine entre el 2011 i el 2021, que recull l'essència d’aquesta secció off de Cannes: la promoció de noves veus en el panorama cinematogràfic més enllà del cànon establert.

Charles Tesson, crític i historiador del cinema i antic director artístic de La Semaine de la Critique, donarà el tret de sortida a aquesta retrospectiva el divendres 29 d’abril a les 20.00 h a la Sala Chomón. En aquesta sessió es projectarà el film de cloenda de l’edició de 2019 de Semaine, l’ambiciosa opera prima de Gu Xiaogang Chun jiang shui nuan (Dwelling in the Fuchun Mountains), que narra la vida d’una família durant un any a la ciutat de Fuyang –lloc de naixement del cineasta-, al sud-est de la Xina. Una història ritmada pel curs de la naturalesa, el canvi de les estacions i la vida d’un riu.

Une histoire d'amour et de désir
Une histoire d'amour et de désir

El focus del D’A sobre la Semaine de la Critique de Cannes es tancarà dissabte 14 de maig amb el film de cloenda de l’edició de l’any passat de la Setmana de la Crítica, Une histoire d'amour et de désir, de Leyla Bouzid, i entre d’altres també inclourà el debut de la darrera guanyadora de la Palma d’or Julia Ducournau, Crudo (2016), o Haganenet (La professora de parvulari, 2014), de l’israelià Nadav Lapid, que es va inspirar en la seva pròpia experiència per crear aquesta història d’una professora que descobreix en un nen de cinc anys un prodigiós do per la poesia i decideix protegir el seu talent a qualsevol preu. El director presentarà personalment el film dimecres 4 de maig a les 20.00 h a la Sala Chomón.

Haganenet
Haganenet

 

Amb la col·laboració de:

DA Film festival