Premsa

Concert de cloenda de l'Any Chomón. Cancel·lat per COVID

10/12/2021

Concert cancel·lat per causa d'un positiu de COVID entre membres de l'orquestra. Les entrades seran retornades de la mateixa manera com van ser adquirides. Dimarts 21 de desembre a les 20.00 h a la Sala Chomón, sessió de films del mestre pioner del cinema català acompanyats en directe per estudiants de composició i interpretació de l’Escola Superior de Música de Catalunya. La sessió tanca tot un any d’activitats al voltant del 150è aniversari de Segundo de Chomón, com el cicle ‘Constel·lació Chomón’ i el ‘Laboratori Chomón’, que també portarà la màgia de Chomón a la plaça de Catalunya de Barcelona aquestes festes.

La celebració del 150è del naixement de Segundo de Chomón, primera commemoració oficial de la Generalitat de Catalunya dedicada a un cineasta, arriba a la seva fi el proper dimarts 21 de desembre a les 20.00 h a la Sala Chomón amb una sessió de cinema amb música orquestral, fruit de la col·laboració de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC).

L’alumnat d’aquesta prestigiosa escola interpretarà les peces originals creades pels seus companys i companyes de l’especialitat de composició, inspirades per les pel·lícules de Chomón que ells mateixos han seleccionat.

Programa de la sessió:

Piu forte di Sherlock Holmes (compositora: Shopie Kuba)
Voyage sur Jupiter (compositora: Marina Ortega)
Le Roi des Dollars (compositora: Sara Martínez)
Electric Hotel (compositor: Marc Martí)
L’hereu de Can Pruna (compositor: Andreu Gallén)
Superstition Andalouse (compositor: José Ramón Madrid)
Le Spectre Rouge (compositor: Luís Meseguer)
Les Tulipes (compositor: Eneko Lacalle)
Les cent trucs (compositor: Gerard Farré)

Foto ESMUC

 

Cloenda de les activitats de l’Any Chomón

El 150è aniversari del naixement de Segundo de Chomón ha marcat l’activitat de la Filmoteca aquest 2021. El tret de sortida de les activitats al voltant de l’efemèride va ser el 22 de juny amb el concert Les Lunatiques!, projecció del programa Chomón essencial amb acompanyament musical original de Josep M. Baldomà & Les Lunatiques (Josep Maria Baldomà, Martin Leiton i Martí Hosta). Des de llavors, s’ha celebrat un congrés internacional sobre la figura del pioner del cinema català, el Laboratori Chomón, i la Constel·lació Chomón, un cicle que explorava les seves aportacions en els terrenys del color, l’animació i els efectes especials, en diàleg amb films contemporanis, amb un total de 47 sessions que han aplegat 2.618 espectadors.

El mag Hausson ha creat l’espectacle d’il·lusionisme amb films del cineasta Màgic Chomón, Marc Parrot ha recuperat el seu espectacle inspirat en el món de Chomón, Ombres de plata, l’estudi d’arts visuals Hamill Industries va presentar un espectacular mapping inspirat en l’univers Chomón, i el 17 d’octubre, data exacta de l’aniversari, Chomón va protagonitzar una nit temàtica al Canal 33 i va tenir un paper destacat en la gala de cloenda del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Sitges.

Els programes monogràfics Essencial Chomón 150 i Segundo de Chomón i el seu temps, amb acompanyament musical de Joan Pineda, i Chomón: màgies, pòcimes i fades, adreçat al públic familiar, s’han pogut veure arreu amb la col·laboració de la Federació Catalana de Cineclubs. El web monogràfic AnyChomon.cat, amb informació exhaustiva de la vida i l’obra de Chomón i un mapa interactiu de la seva presència a Barcelona, quedarà com a testimoni de la commemoració.

La màgia i les il·lusions de Chomón també són presents aquestes festes a la plaça de Catalunya, dins del festival de Nadal organitzat per l’Ajuntament de Barcelona del 18 al 30 de desembre. S’hi projecten càpsules de la seva obra que acompanyen l’audiovisual Tants Nadals, creat per Núria G. Lorang utilitzant material d’arxiu conservat a la Filmoteca de Catalunya.

 

Amb la col·laboració de:

Esmuc