Premsa
19/10/2021
Perajaume presenta una instal·lació feta a mida de l’espai de la Filmoteca. Centenari Satyajit Ray. Les cites habituals amb la Mostra de Cinema Àrab, que rebrà el cineasta tunisià Férid Boughedir, i L’Alternativa, amb Oskar Alegria. Continua el cicle ‘Constel·lació Chomón’ i l’univers del pioner envairà la Filmoteca amb un ‘mapping’ projectat a la façana. Cicles Dostoievski i Primo Levi.
‘Donar cabuda’. Perejaume
Enmig del Raval és ben fàcil de veure l’espai actual de la Filmoteca com un sot de projeccions. El 17 de novembre s’inaugura una instal·lació de l’artista que reflexiona sobre la funció de la Filmoteca i es planteja algunes preguntes: ¿La il·lusió d’espai del cinema pot regenerar un camp? ¿Podem concebre unes tiges d’herba com unes imatges botànicament renascudes? ¿Pot sorgir, posem per cas, un bri de fenàs d’una escena actuada? ¿D’una terra regada d’imatges n’ha crescut mai cap tija viva?
Centenari Satyajit Ray
Director, guionista i compositor d’una extensa filmografia propera als 40 títols al llarg de quatre dècades, Satyajit Ray va construir un enorme fresc social i cultural de l’Índia. El neorealisme impregna el seu cinema, que va tenir una gran repercussió internacional ja des del seu debut el 1955 amb Pather Panchali, que inaugurava la llegendària Trilogia d’Apu, completada amb Aparajito i El món d’Apu. La retrospectiva que li va dedicar el MoMA de Nova York el 1981 o l’Oscar honorífic que va rebre poc abans de morir el 1992 són només dues fites que parlen de la importància cabdal d’aquest cineasta de qui ara celebrem el centenari. La retrospectiva que li dedica la Filmoteca, conjuntament amb la Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya i el Festival de Cinema Asiàtic, consta de 16 dels seus films més destacats.
Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Catalunya
13 llargmetratges provinents del Marroc, Tunísia, Aràbia Saudita, Algèria, Egipte o Palestina conformen l’oferta de la quinzena edició de la Mostra, que inclou films com 200 mètres, Talking about Trees o Abou Leila, premiats a festivals com Berlín, Venècia i Sevilla. El cineasta Férid Boughedir visitarà la Filmoteca per rebre un petit homenatge en la secció Clàssics, amb les projeccions de la premiada Un verano en la Goulette (1995) i de la clàssica Mokhtar (1968). Una programació que posa el focus en històries de superació, rebel·lió, violències i esperança, amb una atenció especial a les mirades feministes en contextos molt complicats.
Oskar Alegria a L’Alternativa
Realitzador, programador i professor de guió, Oskar Alegria (Pamplona, 1973), és un dels convidats de la secció Satèl·lits del Festival de Cinema Independent de Barcelona, L’Alternativa. La proposta consisteix a impartir un seminari (ECIB, 22 i 23 de novembre) i programar films propis i de creadors que connectin amb el seu univers. Alegria ha dissenyat un itinerari cinematogràfic a través de l’experimentació que comença sempre travessant una porta: la que marca un llindar a El otro día (Ignacio Agüero, 2012), la que ens fa somiar a Les Films rêvés (Eric Pauwels, 2010) i la que amaga un misteri a Intimidades de Shakespeare y Victor Hugo (Yulene Olaizola, 2008). La selecció es completa amb els llargmetratges del creador navarrès Emak Bakia baita (2012) i Zumiriki (2019).
Constel·lació i ‘mapping’ Chomón
Continua el cicle que posa en relleu les aportacions pioneres de Chomón en els terrenys de l’animació, els efectes especials i el color posant en paral·lel les seves creacions amb les de films posteriors. La peça Segundo de Chomón: El cinema de la fantasia, reinterpretat per Hamill Industries és un exercici de revisió en clau contemporània dels interessos i maneres de fer del cineasta dels orígens. L’estudi audiovisual creatiu Hamill Industries recrea l’imaginari fantàstic de Chomón utilitzant alguns dels seus recursos més identificables, des de l’exploració de la tècnica de filmació fins a la construcció d’enginys propis i el desenvolupament d’efectes visuals primigenis. El resultat es podrà veure, projectat a la façana de la Filmoteca, els dies 5, 6 i 7 de novembre.
Homenatge als poetes del Price
El 25 d’abril de 1970 es va celebrar el Primer Festival Popular de Poesia Catalana a la sala Gran Price, una festa poètica contra la dictadura que va quedar enregistrada a la pel·lícula Poetes catalans, de Pere Portabella. El 5 d’octubre de 2020 el Memorial Democràtic va organitzar al teatre de la Biblioteca de Catalunya un nou recital per celebrar el cinquantè aniversari d’aquell primer recital. Gosar poder, d’Ona Balló i Carles Torres, documenta la vetllada commemorativa, i Poetes, d’Isaki Lacuesta, es retroba amb alguns dels organitzadors i participants del recital del 1970. Divendres 12 de novembre la Filmoteca acollirà l’estrena de les dues peces.
I també...
Un seguit d’actes a Barcelona commemoren el bicentenari del naixement de Fiodor Dostoievski. La Filmoteca s’hi afegeix amb un petit cicle de films que recreen la profunditat de l’univers de l’escriptor rus, com el Crim i càstig de Lev Kulidzhanov (1970), per a molts la millor de la trentena d’adaptacions d’aquesta fita de la literatura.
Primo Levi va ser un testimoni de primera mà fonamental de l’experiència jueva de la deportació als camps nazis. Coincidint amb el curs que li dedica l’Institut d’Estudis d’Humanitats del 8 de novembre al 13 de desembre, es presenta un cicle sobre la seva figura.
Sessió doble d’homenatge a Helga Liné, amb la seva presència. L’actriu alemanya és un dels rostres més habituals del cinema espanyol dels anys seixanta i setanta, particularment del gènere de terror. Es projectarà el documental La dama del fantaterror, de Diego López, i un dels seus títols més populars, Pánico en el Transiberiano (1972), on l’acompanyaven Christopher Lee i Peter Cushing.
En el marc del festival de videocreació LOOP Barcelona, presentació d’Història potencial de Francesc Tosquelles, Catalunya i la por, de Mireia Sallarés, premi de Videocreació 2021. Una peça a mig camí del documental experimental i la ficció especulativa.
Teatre d’ombres a càrrec de la companyia El Gecko con Botas, en una sessió que forma part del Festival de Cultura Raval(s), amb la col·laboració de la Biblioteca Sant Pau – Santa Creu i els Serveis Educatius de la Filmoteca de Catalunya.
A la Biblioteca del Cinema, presentació del llibre La nit portuguesa: narrar el cinema, crònica del poeta Gabriel Ventura del rodatge del film d’Albert Serra Liberté, a principis de setembre del 2018 a l’Alentejo, al sud de Portugal.