Premsa
27/08/2021
El centenari d’una parella irrepetible dins i fora de la pantalla: Simone Signoret i Yves Montand. Un cicle dedicat a una de les directores europees amb una trajectòria més sòlida, Sally Potter. Cinema de dansa al Choreoscope. Homenatge al compositor de bandes sonores Manel Camp. La visita del darrer Goya d’Honor, l’actriu Ángela Molina. El darrer mes per visitar l’exposició ‘Chris Marker. Són les sis a tota la Terra...’
Signoret/Montand: complicitats
Tots dos van néixer ara fa 100 anys, i tots dos van arribar a la fama amb padrins d’excepció: Montand a través de seva descobridora i amant, Édith Piaf, i Signoret a través del seu primer marit, el director Yves Allégret. Van esdevenir una de les parelles més cèlebres del cinema francès, tot i no coincidir gaire als platós, i també van deixar la seva empremta a Hollywood. Un cicle recorda aquesta parella mítica amb una companyia també excepcional: Costa Gavras, que els va dirigir al seu debut com a director, Compartiment tueurs (1965), i a L’aveu (1970) serà a la Filmoteca per presentar l’homenatge.
Retrospectiva Sally Potter
Aviat farà 30 anys que Sally Potter va enlluernar el món amb Orlando, la brillant adaptació del clàssic de Virginia Wolf que també va servir de trampolí per a la carrera internacional d’una de les actrius més magnètiques i misterioses que ha donat el cinema, Tilda Swinton. Abans però, la cineasta ja s’havia fet un nom en els circuits més alternatius amb els seus curts experimentals. És un bon moment per repassar la carrera sempre marcada pel feminisme militant, la transgressió i la depuració formal d’una dona polifacètica que ens va oferir una inoblidable lliçó de tango amb el film que també va protagonitzar el 1997.
Darrers dies de l’exposició dedicada a Chris Marker
Escriptor, novel·lista, poeta, filòsof, resistent francès, editor, fotògraf, viatger, explorador, cineasta, videògraf, infògraf, artista plàstic, músic, investigador, arxivista, apassionat dels gats... Marker va ser un experimentador i pensador increïble en el camp de la imatge, sigui fotogràfica, cinematogràfica, videogràfica o dibuixada. Chris Marker. Són les sis a tota la Terra..., l’exposició en commemoració del centenari del naixement d’aquest inclassificable cineasta francès, tancarà les portes el 30 de setembre, i aquest mes de setembre oferirà dos tallers de collage inspirats en l’obra del cineasta i impartits per l’artista Marina Siero.
Choreoscope: cinema de dansa
Nova edició d’aquest festival que cada any fa dialogar cinema i dansa, dos llenguatges que tenen en comú l’art del moviment. A més de les habituals sessions amb els curts a competició, la cita s’inaugura amb Malditos, de la companyia Malditos, Premi Retrat d’una Generació Choreoscope 2021, i dedica una atenció especial al director i coreògraf belga Wim Vandekeybus, de la companyia Ultima Vez, autor d’una extensa filmografia de pel·lícules de dansa.
Marquès de Wavrin
La Cinemateca belga acaba de restaurar bona part del treball etnogràfic del marquès de Wavrin que, a més de ser el més gran explorador belga del seu temps, també va ser un fotògraf i cineasta de gran talent que va dedicar 25 anys de la seva vida a capturar amb la càmera formes de vida i paisatges condemnats a desaparèixer. Pioner en el coneixement d’Amèrica del Sud, va conviure i va fer amistat amb moltes tribus indígenes, i va deixar aquest tresor excepcional que ara arriba a la Filmoteca, juntament amb un documental sobre la seva figura.
L’Havana de Fernando Pérez
La capital cubana serà la ciutat convidada de les festes de la Mercè d’enguany, i la Filmoteca l’acompanya amb la programació de tres títols emblemàtics del que és considerat el millor cronista cinematogràfic recent de L’Havana, Fernando Pérez: La vida es silbar (1998), Suite Habana (2003) i Últimos días en La Habana (2016). Les presentarà la filla del cineasta, Bebé Pérez, actriu a La vida es silbar.
I també...
L’actriu Ángela Molina va rebre el darrer premi Goya d’Honor i, com és tradició, l’Acadèmia del Cinema Català la convida per fer-se ressò d’aquest reconeixement. El títol escollit per a aquesta sessió és un dels cabdals de la seva carrera: Lola (Bigas Luna, 1985).
Manel Camp és un dels compositors de bandes sonores més destacats del nostre cinema. El 2022 celebra el seu 75è aniversari amb una sèrie de concerts que farà per tot el territori fins al maig. La Filmoteca li ret homenatge amb la projecció de dos dels seus títols més emblemàtics, L’última frontera (Manuel Cussó-Ferrer, 1991) i El complot dels anells (1988), i amb una classe magistral que permetrà gaudir del mestratge d’aquest gran pedagog musical, creador el 1978 de l’Aula de Música Moderna i Jazz de Barcelona.
Celebrem, de la mà de l’Instituto Polaco de Cultura, el centenari de l’escriptor i filòsof polonès Stanislaw Lem, un els grans genis de la ciència-ficció. Va ser l’autor de Solaris, la seva novel·la més cèlebre, de la qual veurem les adaptacions d’Andrei Tarkovski i Steven Soderbergh.
El cicle Cinema romanès actual és una de les habituals cites anuals amb una de les cinematografies més llorejades. Enguany permetrà veure les darreres produccions d’alguns dels seus cineastes més consolidats, com Cristi Puiu o Radu Jude, guanyador de l’Os d’Or a la darrera edició del Festival de Berlín, Uppercase Print.
Estrena del documental d’Ignacio Benedeti Corzo 'Spitsbergen, o Gardián do Ártico', un toc d’atenció sobre les conseqüències nefastes del canvi climàtic i l’escalfament global, a través del seguiment de la dura travessa d’un trencaglaç en les condicions més extremes.
Presentació del Premi Rizoma 2020, Video Blues, un videoassaig personal i íntim amb el qual Emma Tusell, muntadora de films de Carlos Vermut o José Luis Cuerda, indaga en el misteri de les seves relacions familiars a partir de gravacions domèstiques enregistrades en vídeo durant els anys vuitanta.