Ciclo

Cinema romanès actual 2019

Imatge
Imatge

03/05/2019 - 31/05/2019

calendario

El cicle arrenca amb Morometii —un clàssic en blanc i negre— i la seva seqüela de producció recent, i es completa amb els darrers treballs de grans noms d’aquesta cinematografia com són Corneliu Porumboiu, Radu Jude i Radu Muntean, i els aclamats debuts de Daniel Sandu i Ioana Uricaru. La tria també reuneix les cintes més guardonades del darrer any: Îmi este… és la candidata per Romania als Oscars, gran premi en el Festival de Karlovy Vary i millor director en el de Gijón; One Step Behind the Seraphim ha obtingut el premi al millor film romanès del 2018; Lemonade, el de millor director al Festival de Sarajevo; Alice T., el de millor actriu a Locarno, i La família Moromete 2 té el reconeixement del públic, que l’ha convertit en el film més taquiller de l’any a Romania.

Amb la col·laboració de

Programa

Morometii
La familia Moromete
El període d’entreguerres va situar Romania a l’esfera d’un procés d’industrialització i modernització urbanística evident. Malgrat tot, el camp va continuar sent el centre de la societat.
Morometii 2
La familia Moromete al borde del tiempo
La seqüela de La família Moromete és un drama en blanc i negre signat tres dècades després de la primera part pel mateix Stere Gulea.
Îmi este indiferent daca în istorie vom intra ca barbari
I Don't Care if We Go Down in History as a Barbarians
El cineasta Radu Jude continua indagant en episodis foscos de la història amb aquest film que denuncia l’obstinat negacionisme de l’Holocaust a Romania. La protagonista és una directora teatral (alter ego del cineasta) que pretén recrear la massacre d’Odessa del 1941 i es troba les dificultats més imprevistes i ridícules en la comesa.
Un pas în urma serafimilor
A Step Behind the Seraphim
Un noi ingressa en un seminari ortodox als anys noranta, quan Romania intenta consolidar la democràcia enmig de grans problemes econòmics. En aquest context, fer-se capellà era vist com un trampolí cap al futur.
Fotbal Infinit
Futbol infinito
Després de The Second Game (2014), Porumboiu torna al tema del futbol amb aquest assaig fílmic que parteix de l’esport per tractar qüestions sociopolítiques o fins i tot metafísiques.
Alice T.
Amb una posada en escena sòbria, aquest film de tall naturalista, ambientat a la Romania contemporània, narra la història d’una adolescent adoptada i bastant rebel que reacciona de manera inesperada quan descobreix que està embarassada.
Luna de miere
Lemonade
El primer film de Iona Uricaru explora les dificultats d’una mare soltera romanesa que cerca establir-se als Estats Units.