Premsa

Cicle commemoratiu de la Revolució dels Clavells portuguesa

Capitaes de abril

02/04/2021

Una selecció de pel·lícules recorda el 47è aniversari de l’efemèride, amb la col·laboració del consolat de Portugal a Barcelona i l’Institut Camões. La programació inclou films de Maria de Medeiros, João Botelho, Margarida Cardoso i Susana de Sousa Dias.

El 25 d’abril es commemora el 47è aniversari de la Revolució dels Clavells a Portugal, el moviment que posava fi a 48 anys de dictadura d’Oliveira Salazar al país veí, la més llarga del segle XX a Europa.

Amb la col·laboració del consolat de Portugal a Barcelona i l’Institut Camões, una selecció de pel·lícules recorda l’efemèride, amb títols de João Botelho (Um Adeus Português, 1986), la gran amiga de la Filmoteca Maria de Medeiros, guionista, directora i protagonista de Capitães de abril, o Susana de Sousa Dias, de qui es podrà veure el documental 48 dimarts 20 d’abril a les 19.30 h a la Sala Chomón en la sessió inaugural del cicle, presentada per la realitzadora documental i formadora Raquel Marques.

Després de quaranta-vuit anys sota un règim dictatorial, conegut com a Estado Novo, i l’horror de més de tretze anys de Guerra Colonial, el Movimento das Forças Armadas (MFA) portugueses va iniciar el que es va conèixer com a Revolució dels Clavells, el 25 d’abril de 1974. Es diu que, aquell dia, Celeste Caeiro va repartir clavells vermells a gent i a soldats, que els van ficar al canó de l’escopeta. Uns fets que van marcar el final de la dictadura i l’inici de la democràcia a Portugal.

El relat d’algunes de les víctimes de la dictadura i les fotografies de les seves fitxes policials serveixen a Susana de Sousa Dias per mostrar els mecanismes a través dels quals es va intentar perpetuar un sistema totalitari al seu documental de 2009 48, un títol que remet als anys que es va mantenir al poder la dictadura d’Oliveira, la més longeva del segle XX a Europa. També són des del documental les mirades al període que proposen Inés de Medeiros a Cartas a uma Ditadura (2008), i Sérgio Tréfaut a Outro País: Memórias, Sonhos, Ilusões... Portugal 1974/1975 (2000), creat a partir d’imatges d’arxiu de fotògrafs, periodistes i cineastes estrangers com Sebastião Salgado, Robert Kramer, Thomas Hallan o Glauber Rocha.

A costa dos murmurios
A costa dos murmurios 

L’amarga empremta en la societat portuguesa de la Guerra Colonial en què es va embrancar el règim centra algunes de les ficcions del programa, com Um Adeus Português (João Botelho, 1986), A Costa dos Murmúrios (Margarida Cardoso, 2004) i Cartas da Guerra (Ivo Ferreira, 2016). A Capitães de abril (2000), l’actriu i directora Maria de Medeiros reconstrueix la nit del 24 al 25 d’abril de 1974, quan algunes emissores de ràdio emeten cançons prohibides pel règim de Salazar com a consigna per a l’inici de la revolta: “E depois do Adeus”, de Paulo de Carvalho, i “Grândola, Vila Morena”, de José Afonso. L’episodi es recrea a partir de l’experiència d’un dels herois de la revolta, el capità Salgueiro Maia. La sessió de dijous 22 d’abril a les 19.30 h a la Sala Chomón comptarà amb la presentació de Zé Moreira, un dels capitans del Movimento das Forças Armadas l’any 1974.

 

Amb la col·laboració de:  Imagen eliminada. Imagen eliminada.