Ciclo

La llum reflectida a través de les coses. Les pel·lícules en súper-8 de Jean-Claude Rousseau

Les antiquités de Rome © Jean-Claude Rousseau

03/03/2021 - 07/03/2021

calendario

No es tracta de veure les coses a través de la llum, sinó la llum a través de les coses. Són els objectes i les seves múltiples superfícies les que revelen la llum, condició mínima del cinema que torna visible allò invisible.

En les seves pel·lícules en súper-8, el francès Jean-Claude Rousseau no troba la bellesa en l’observació, sinó en la visió, on es descobreix la precisió de les línies i els límits d’un enquadrament en el qual la mirada mai no s’atura en allò mostrat, sinó que ho travessa.

El cineasta, que pren la integritat de cada bobina com a unitat, mesura i mètrica, pensa en l’acoblament de la seva pel·lícula com el moment feliç en què el so toca i troba la imatge.

Disposar les bobines, com els diferents elements de la pel·lícula, consisteix a escoltar-ne l’orientació i intuir-ne correspondències, d’acord amb una cosmogonia amorosa en què tot concorda.

Aquest cicle, que reuneix l’obra completa en súper-8 de Jean-Claude Rousseau, estrenarà la digitalització de la seva primera pel·lícula, Jeune femme à sa fenêtre lisant une lettre, realitzada en el marc d’un projecte d’Elías Querejeta Zine Eskola.

De la mateixa manera que aquestes pel·lícules es guien per un principi d’atracció, els diferents programes inclouen films de Michael Snow o Robert Beavers.

 

Programa realitzat en col·laboració amb:

Zumzeig XcentricInstitut français Elias Querejeta Zine eskola

 

Fotografia: © Jean-Claude Rousseau

 

El programa itinerant dedicat a les pel·lícules en súper-8 de Jean-Claude Rousseau es mostrarà igualment als següents centres i filmoteques: Elías Querejeta Zine Eskola/Tabakalera - Centro Internacional de Cultura Contemporánea, Filmoteca Española, Círculo de Bellas Artes de Madrid, Centro Galego de Artes da Imaxe-CGAI/Filmoteca de Galicia i Cinemateca Portuguesa - Museu do Cinema.

Altres projeccions

 

4 de març, 19.00 h | Les Antiquité de Rome (Jean-Claude Rousseau, 1984-1989) | XCÈNTRIC

7 de març, 19.00 h | One Second in Montreal (Michael Snow, 1969)  Keep in Touch (Jean-Claude Rousseau, 1987) Sotiros (Robert Beavers, 1976-78/1996) | ZUMZEIG

 

Amb ocasió d’aquest cicle, Lumière ha preparat dues publicacions: El concierto campestre, traducció al castellà del guió de la que hagués estat la primera pel·lícula, mai no filmada, de Jean-Claude Rousseau, i un llibre d’entrevistes amb el cineasta, expressament concebut per acompanyar cadascuna de les projeccions i pel·lícules d’aquest programa.

Programa

Jeune femme à sa fenêtre lisant une lettre + Wavelength
JEAN-CLAUDE ROUSSEAU, 1983-84; MICHAEL SNOW, 1967.
La vallée close
JEAN-CLAUDE ROUSSEAU, 1985-1995.
La llum reflectida a través de les coses: Sessió de curtmetratges
JEAN-CLAUDE ROUSSEAU, MICHAEL SNOW, ROBERT BEAVERS