Premsa

Un diàleg estimulant entre cinema i flamenc

Filmoteca en dansa

22/01/2021

Artistes del Laboratorio de Investigación desde el Flamenco de l’Institut del Teatre interpretaran en directe un recull de danses filmades, de diverses èpoques i estils, en una sessió única divendres 29 de gener a les 19.30 h a la Sala Chomón. Aquesta reflexió sobre el flamenc, oberta a la improvisació i la performance, parteix d’una recerca als arxius preservats al Centre de Conservació i Restauració de la Filmoteca. La sessió és una iniciativa de l’operador de cabina de la Filmoteca Juan de los Heros i del bailaor, coreògraf i professor de l’Institut del Teatre, Juan Carlos Lérida, amb la complicitat de tot l’equip del Laboratorio.

Ara fa dos anys, la Filmoteca de Catalunya, en col·laboració amb El Dorado Sociedad Flamenca Barcelonesa, va presentar, amb molt èxit, el cicle Flamenc: l’ull partit, una selecció de films que indagava en la contribució del cinema en la construcció visual i iconogràfica del flamenc, un llenguatge artístic del qual és coetani. El projecte va ser dirigit per l’artista multidisciplinari i crític d’art Pedro G. Romero, col·laborador habitual de El Dorado SFB, i va ser impulsat i coordinat per Juan de los Heros. Era una iniciativa singular que fugia de les visions més tòpiques i estereotipades del flamenc i relacionava el gènere amb les avantguardes artístiques del segle XX, amb una sèrie de sessions que combinaven projeccions i actuacions en directe.

En aquesta línia, i ara amb la participació del Laboratorio de Investigación desde el Flamenco de l’Institut del Teatre, la Filmoteca presenta divendres 29 de gener a les 19.30 h a la Sala Chomón, una sessió única que plantejarà novament un diàleg viu i estimulant entre les dues arts, una proposta escènica oberta a la improvisació a partir de la reflexió sobre fragments de dansa filmada conservats a l’arxiu de la Filmoteca.

El Laboratorio de Investigación desde el Flamenco IT, impulsat des del Conservatori Superior de Dansa i gestionat per l’Institut del Teatre, amb la coordinació de Juan Carlos Lérida, integra un grup heterogeni d’artistes vinculats de maneres diverses al món del flamenc. Promou la trobada i la posada en comú d’estratègies per desenvolupar línies d’investigació dins de l’estudi del flamenc des del pensament i la pràctica contemporanis. Aquest equip d’artistes fa tres anys que organitza trobades periòdiques a les aules de l’Institut del Teatre, en les quals debaten i investiguen amb la veu, el cos, la música i les eines pròpies de la dramatúrgia, tant des d’un vessant teòric com pràctic, activant reflexions artístiques sobre el llenguatge flamenc.

Ara accepten el repte que els planteja aquesta sessió especial: reflexionar entorn de la dansa filmada i plantejar respostes creatives i intervencions específiques al respecte, en directe i en una sessió performativa. Després de fer un visionat ampli de films, conservats a l’arxiu de la Filmoteca (més algun préstec interessant que no s’ha volgut deixar fora), l’equip del Laboratorio ha seleccionat un recull de títols o fragments de films sobre els quals proposaran accions a manera de diàleg.

La sessió del dia 29 de gener comptarà amb la presència de tots aquests artistes: Adrián Vega, Aida González, Aina Núñez, Alicia Aguirre, Andrea Jiménez, Bernat Jiménez, Betiana Barros, Bruno Ramírez, Carlos Cuenca, Carmen Muñoz, Chantal Soler, Cristina López, Daniel Rosado, Elida Pérez, Guillermo Castro, Isabelle Laudenbach, Jero Férec, Juan Carlos Lérida, Karen Mora, Marina Paje, Mario G. Cortizo, Melodie Guimard, Olga Santín, Oskar Luko, Patxi Valera, Pol Jiménez, Raúl Levia, Raúl Lorenzo, Rubén Heras, Salvador S. Sánchez i Sandra Barroso.

La proposta escènica que preparen s’allunya dels codis propis d’un espectacle tradicional per endinsar-se en el món de les arts de la improvisació. No es tracta d’un espectacle sinó d’una sessió d’investigació oberta i exposada en directe, amb danses que aniran des de Loie Fuller fins a Carmen Amaya.