Premsa
14/12/2020
Es commemora el 150è aniversari del pioner del cinema català que dona nom a la sala gran de la seu del Raval de la Filmoteca, que serà objecte d’un simposi internacional. Els centenaris de Chris Marker, Satyajit Ray, Yves Montand i Simone Signoret, una carta blanca a Colita i una integral de Marc Recha, seran altres cicles destacats.
La celebració del 150è aniversari del naixement del pioner del cinema català Segundo de Chomón, que dona nom a la sala gran de projeccions de la seu de la Filmoteca al Raval, marcarà la programació de l’any 2021. L’efemèride culminarà a l’octubre amb un simposi internacional dedicat a la seva obra. A més, una de de les seves icòniques fantasies (Le voyage sur Jupiter, 1909) és la imatge triada per presentar un programa que recorda que, com ja va demostrar Chomón fa més d’un segle, “El cinema és il·lusió”.
El 2021 es commemoren els centenaris de grans cineastes com Chris Marker, Satyajit Ray, Luis García Berlanga o Fernando Fernán Gómez, i la parella, a la pantalla i a la vida real, Yves Montand i Simone Signoret, i tots ells tindran el seu cicle de record a la Filmoteca. Un altre homenatge obligat serà per al recentment desaparegut Michel Piccoli, rostre emblemàtic del millor cinema d’autor europeu.
2021 també ens portarà alguns cicles que s’han hagut d’ajornar al llarg d’aquest any passat tan atípic: Dorothy Arzner, una directora en el món molt masculí del Hollywood clàssic; Melodrames creuats, de John M. Stahl i Douglas Sirk a Fassbinder, Almodóvar o Todd Haynes, per comprovar les constants del gènere al llarg dels anys; una selecció de Vampiresses del cinema mut o la retrospectiva de l’enfant terrible del cinema mexicà Carlos Reygadas, en el marc del “De Grec a Grec”. S’hi afegeixen la independència irrenunciable de John Cassavetes, l’experimentació a partir de materials d’arxiu reciclats d’Artavazd Peleixian, la poètica brechtiana de Theo Angelopoulos o la veu pròpia plena d’ironia de la britànica Sally Potter.
El cinema català estarà representat per una Carta blanca a la fotògrafa Colita i una retrospectiva de Marc Recha, amb recuperacions dels seus treballs primerencs en Súper-8 restaurats pel nostre Centre de Conservació i Restauració (2CR). El nou cicle Dies curts es planteja com un espai de trobada dedicat al curtmetratge i a descobrir el talent de joves cineastes emergents locals. En la primera edició comptarà amb Carolina Astudillo, Dostopos (Ana Pfaff i Ariadna Ribas), Marc Ferrer, Luis López Carrasco, Pablo García Canga i Pilar Monsell. I en el capítol d’exposicions, acollirem l’artista Perejaume, recuperarem fotos fixes de l’estudi Sabaté i una altra mostra serà el complement a la retrospectiva de Chris Marker.