Ciclo

Marilyn Monroe

15/12/2020 - 31/12/2020

calendario

És la sex symbol femenina per antonomàsia i un dels personatges més influents del segle xx. Sembla més reconeguda per la seva repercussió social i artística que per la seva carrera com a actriu. Tot i que va demostrar enormes dots dramàtics, és considerada una de les grans actrius de comèdia, i ens ha llegat algunes de les caracteritzacions més inoblidables de la història del cinema. 

Malgrat que a escala personal mai no va superar els traumes infantils que van fer d’ella una dona inestable i insegura, va lluitar per convertir-se en una de les presències més lluminoses del setè art i va esdevenir el símbol d’una societat despreocupada i alegre. A la dècada dels cinquanta, la seva presència va ajudar a canviar les coses en un Hollywood extremament patriarcal que, arran de la Segona Guerra Mundial, va acabar amb la screwball comedy i amb l’efecte d’emancipació de les dones, i en va provocar el retorn als rols de gènere més conservadors: s’havien de casar i d’ocupar de la llar. En aquest escenari, el carisma i el talent de l’actriu no s’assemblaven a res que s’hagués vist abans. Tot i que mai no li van donar papers amb diàlegs intel·ligents i aguts, o amb els quals poder reivindicar talents professionals, la seva sexualitat innata i natural l’empoderava, i les seves contraparts masculines es reduïen a beneits maldestres, acovardits per la seva immensa puixança femenina. 

La seva fotogènia irresistible també la va fer objecte de desig dels millors fotògrafs de l’època, que van contribuir a fer d’ella la icona suprema de la cultura pop i de la societat de l’espectacle. Retratistes de la talla de Bern Stern, Richard Avedon, Henri Cartier-Bresson, Eve Arnold o Cecil Beaton la van posar sota els seus focus, però va ser Milton H. Greene amb qui més i millor va connectar. Amb l’exposició “Marilyn Monroe by Milton H. Greene. The 50 seasons” i una selecció dels seus millors films, la Filmoteca mostra el seu doble vessant, d’actriu i model.

Una retrospectiva de la mítica actriu que acompanya l’exposició “Marilyn Monroe by Milton H. Greene. The 50 Sessions”, amb vuitanta fotografies del seu amic íntim i fotògraf de capçalera. Del 17 desembre de 2020 al 24 de febrer de 2021.

Programa

Monkey Business
Me siento rejuvenecer
HOWARD HAWKS, 1952
River of No Return
Río sin retorno
OTTO PREMINGER, 1954.
Gentlemen Prefer Blondes
Los caballeros las prefieren rubias
HOWARD HAWKS, 1953
The Seven Year Itch
La tentación vive arriba
BILLY WILDER, 1955.
The Asphalt Jungle
La jungla de l'asfalt
JOHN HUSTON, 1950
Niagara
HENRY HATHAWAY, 1952.
Some Like It Hot
Con faldas y a lo loco
BILLY WILDER, 1959
Bus Stop
JOSHUA LOGAN, 1956.
Let's Make Love
El multimillonario
GEORGE CUKOR, 1960.
The Misfits
Vidas rebeldes
JOHN HUSTON, 1961.