Ciclo

Per amor a les Arts

Per amor a les Arts 2018-2019

02/10/2018 - 25/06/2019

calendario

Sumem esforços i creuem programacions amb el cinema com a eina de diàleg amb altres disciplines artístiques. Artistes procedents de la pintura, el teatre, la dansa, l’arquitectura, la música, el disseny, la literatura o l’òpera protagonitzen ficcions i documentals que conjuguen les seves aptituds creatives amb experiències vitals d’abast universal.

Amb la col·laboració de

Museu Nacional d'Art de Catalunya

Programa

Parce que j’étais peintre
Perquè jo era pintor
Als camps de concentració, alguns artistes van seguir creant per donar testimoni de l’horror: Yehuda Bacon, José Fosty, Walter Spitzer, Zoran Music...
Edipo re, amb presentació a càrrec de Natalia Menéndez el dimarts 9 d'octubre
Natalia Menéndez, directora de l'espectacle 'Tebas Land', de Sergio Blanco, que es representa al TNC entre el 10 i el 14 d'octubre, presenta 'Edipo re', la cèlebre tragèdia grega revisitada “a partir de” Freud per la voluntat etnogràfica i transgressora de Pier Paolo Pasolini.
Candide ou l’optimisme au XXème siècle, amb presentació a càrrec de Pol Avinyó
Càndid o l'optimisme del segle XX
El crític d'òpera i musicòleg Pol Avinyó, col·laborador habitual en diverses activitats del Gran Teatre del Liceu, presenta aquesta adaptació de la novel·la de Voltaire ambientada en la Segona Guerra Mundial i farcida d'ironia.
Angels in America, amb presentació a càrrec de Juan Carlos Olivares el dimarts 23 d'octubre
Àngels a Amèrica
Juan Carlos Olivares, crític teatral -dels diaris Ara i La Vaguardia, entre altres mitjans- és l'encarregat de presentar aquesta sèrie televisiva que els espectadors podran comparar amb la versió teatral del mateix text que es representa al Teatre Lliure entre el 25 d'octubre i el 25 de novembre.
Le bal
La sala de ball
ETTORE SCOLA, 1983.
Morte a Venezia
Mort a Venècia
LUCHINO VISCONTI, 1971.
Lee Miller ou la traversée du miroir, amb presentació a càrrec d'Antony Penrose el dimarts 13
El fotògraf britànic Antony Penrose, fill de la fotògrafa i model Lee Miller i de l'artista, historiador i poeta Roland Penrose, i director del Lee Miller Archive and Penrose Collection, s'encarrega de presentar el documental que Sylvain Roumette va dedicar a la seva mare. La presentació coincideix amb l'exposició 'Lee Miller i el surrealisme a la Gran Bretanya', que es pot veure a la Fundació Joan Miró fins al 20 de gener del 2019.
Maudie, amb presentació de David Pablo Nicolàs el dimarts 20 de novembre
David Pablo Nicolàs, integrant del Departament d'Activitats del Museu Nacional d'Art de Catalunya, ens presenta aquesta biografia de la pintora Maud Lewis.
Columbus
KOGONADA, 2017.
Le portrait interdit
El retrat prohibit
Al segle XVIII, un jesuïta rep l’encàrrec de pintar la concubina esdevinguda emperadriu de la Xina.
Notes on a Scandal
Diari d'un escàndol
La música de Philip Glass va ser finalista a l’Oscar en aquest drama d’amors transgressors desenvolupats en l’atmosfera repressiva de l’escola britànica.
M. Butterfly
DAVID CRONENBERG, 1993.
Les soeurs Brontë
Les germanes Brontë
Un melodrama sobre tres germanes, l’escriptura i el seu difícil destí. Una bona manera d’entrar en el món de Jane Eyre acompanyats per tres grans actrius: Adjani, Pissier i Huppert.
Inception
Origen
“Origen podia haver estat un El año pasado en Marienbad de 200 milions de dòlars, però sembla que no es conforma amb això.
Ex Libris: The New York Public Library
El funcionament d’una gran biblioteca vist per dins. El mètode immersiu del documentalista nord-americà encaixa perfectament amb aquesta institució.
Perceval le Gallois
Els anomenats “llibres d’hores” serveixen d’inspiració d’aquesta recreació del món de Chrétien de Troyes. Éric Rohmer va recórrer al text original i a la perspectiva plana dels decorats.
Un coeur en hiver
Un corazón en invierno
CLAUDE SAUTET, 1992.
Vuit i mig
Un creador en crisi. Els productors, els crítics, els actors, els guionistes, els admiradors, saben què ha de fer; però ell... Fellini s’emmiralla en Mastroianni i ens ho explica.
Final Portrait
Final Portrait. El arte de la amistad
Un moment de la vida del pintor Alberto Giacometti. Què passa quan un artista fa el retrat d’un crític? I quan l’amistat ocupa el lloc de l’esforç o la companyia el de la inventiva?
Le nom de la rose
El nom de la rosa
El saber emmagatzemat en els llibres pot ser vist per l’Església com un perill. I no solament per l’Església. Un thriller en un monestir.
Koyaanisqatsi
Un documental ecologista i amb música mini- malista. El cineasta com a visionari i la pantalla com a mirall oníric.
El séptimo sentido
Seguim la peripècia vital i artística de tres ballari-nes i coreògrafes espanyoles que busquen a Berlín un ressò creatiu que no troben a la seva ciutat.
Dogville
LARS VON TRIER, 2003.
The Beach
La playa
Una illa que no és la del tresor i un Robinson Crusoe amant del surf són els protagonistes d’una utopia que, com passa sovint, demostra que no és or tot el que brilla.
Ce gigantesque retournement de la terre
Sebald ha escrit sobre el bombardeig, Speer urbanitzava pensant en la destrucció, Angelini retroba el món destruït —Normandia— del cineasta Jean Grémillon.
Tosca
Benoît Jacquot filma l’amor de Tosca pel pintor Cavaradossi i la intervenció de Scarpia amb recursos exclusivament cinematogràfics, però sense sacrificar res de la integritat original de l’òpera de Giacomo Puccini.
True Stories
Trenta anys abans, un àcid retrat de l’Amèrica profunda que ara vota Donald Trump. Banda sonora de Talking Heads.
Loving Vincent
Més de 56.000 fotogrames pintats a l’oli un per un a la manera de Van Gogh.
Carmín tropical
RIGOBERTO PÉREZCANO, 2014