Ciclo

Més enllà del mirall: 10 anys sense Joaquim Jordà

Mones com la Becky (Joaquim Jordà, Núria Villazán, 1999)
La morte rouge (Soliloquio) (Víctor Erice, 2006)
Dies d'agost (Marc Recha, 2006)

12/05/2016 - 30/06/2016

calendario

El mestratge de Jordà, que esborra les fronteres entre el documental i la ficció, però sabent sempre on era cada món, inspira la retrospectiva que ara proposem. No per casualitat, arrenca amb la presència a la Filmoteca de Víctor Erice, i inclou una taula rodona amb diversos creadors.

Els cineastes que es van formar amb Jordà saben fins a quin punt era estimulant la mirada d’una figura indiscutible d’aquell experiment truncat de modernitat que va ser l’Escola de Barcelona, la visió d’un home que va saber posar la seva experiència mèdicovital -un infart cerebral que va generar-li problemes d’alèxia i agnòsia- al servei d’una reflexió sobre els límits del coneixement.

Amb la col·laboració de

ECIB. Escola de Cinema de Barcelona

Programa

Sessió triple: 'Alumbramiento', 'La morte rouge (Soliloquio)' i 'Vidrios partidos' amb presentació a càrrec de Víctor Erice el dijous 12
L'autor d'algunes de les obres fonamentals del cinema espanyol contemporani de ficció, com 'El espíritu de la colmena' (1973) i 'El sur' (1983) també s'ha prodigat, des que el 2002 va dirigir 'El sol del membrillo', en el gènere documental. I és que Víctor Erice ha afirmat que les diferències entre ficció i documental "tendeixen a esvair-se si pensem, com és el meu cas, que, més enllà de les aparences, és la mirada del cineasta la que crea sempre, en qualsevol cas, la ficció".
Bucarest, la memòria perduda, amb presentació a càrrec d'Albert Solé
Guionista i reporter de televisió fins a l'any 2000 i autor de cinc documentals des del 2002, Albert Solé va obtenir un ampli reconeixement el 2002, amb el seu sisè documental, 'Bucarest, la memòria perduda'. Un film al qual el lligava un vincle absolutament personal: en la recerca de les pròpies arrels del director, un dels protagonistes de la pel·lícula és el seu pare, el polític Jordi Solé Tura.
El lugar de las fresas, amb presentació a càrrec de Maite Vitoria Daneris
Maite Vitoria Daneris és, des de l'any 2004, directora i productora de cinema documental. Després de rodar diversos curtmetratges documentals, com 'Volved', 'Somos nueve' i 'Oggi no ma domani sì', el 2013 va estrenar el seu primer llargmetratge, 'El lugar de las fresas'. Un film que ha obtingut diversos premis als festival de cinema de Torí i d'Annecy, i que ara ens presenta a la Filmoteca
Balseros, amb presentació a càrrec de Carles Bosch
Carles Bosch, documentalista, reporter televisiu i periodista, presenta el seu film 'Balseros', que va ser nominat a l'Oscar, a la Filmoteca.
La mujer de los perros
Una dona viu amb deu gossos en una cabana construïda per ella mateixa a alguns quilòmetres de Buenos Aires.
Paterre (Pater)
Pater
El cineasta Alain Cavalier s'interroga sobre la relació entre el director de cinema i l'actor, i també sobre les relacions de poder en aquest film singular i inventiu que navega entre la ficció i la realitat.
The Act of Killing
El 1965, a Indonèsia, el cop d'estat del general Suharto va deixar, pel cap baix, mig milió de morts en menys d'un any.
Taula rodona “Les fronteres del documental”
Hi participen els cineastes Mercedes Álvarez, Neus Ballús, Carles Bosch i Albert Solé. Modera el debat Jordi Balló, impulsor del Màster en Documental de Creació de la Universitat Pompeu Fabra.
La plaga
“La plaga habita la cruïlla entre ficció i no-ficció per parlar de les últimes zones de resistència de l’estil de vida rural a Gallecs, un espai a cavall de les comarques del Vallès Oriental i el Vallès Occidental" (Jordi Costa).
Dies d'agost
MARC RECHA, 2006.
Septiembres, amb presentació a càrrec de Carles Bosch
Cada setembre, la presó de Soto del Real de Madrid celebra el Festival de la Cançó. Els participants són reclusos de diferents presons.
Més enllà del mirall
Aquest documental pretén introduir-se en el món de les agnòsies i les alèxies, malalties cerebrals que comporten diferències substancials a l'hora de percebre allò que anomenem realitat.
The Imposter
El impostor
Una família nord-americana rep la notícia que el seu fill de setze anys desaparegut tres anys enrere ha aparegut a Espanya.
Jogo de cena
Joc escènic
Vuitanta-tres dones van contestar un anunci d'un diari en què es demanava que expliquessin les seves vides per a un estudi.
Mercado de futuros, amb presentació a càrrec de Mercedes Álvarez el diumenge 5
La documentalista Mercedes Álvarez ('El cielo gira') ens presenta el darrer film que ha escrit i rodat.
¿Qué fue de Jorge Sanz?
Una sèrie de sis capítols que mostra, a mig camí entre la ficció i la realitat, la vida quotidiana de l'actor Jorge Sanz, una estrella del cinema espanyol.
¿Qué fue de Jorge Sanz? 5 años después, amb presentació a càrrec de David Trueba i Jorge Sanz
Després de l'èxit de la seva sèrie, Jorge Sanz i David Trueba han rodat, enguany, un episodi més. Ambdós, actor i director, seran a la Filmoteca per parlar-nos-en.
[REC]
Jaume Balagueró i Paco Plaza, dos dels referents del cinema de terror fet a Catalunya, van arrassar en el Festival de Sitges del 2007 amb aquest malson d'estil tan realista com brutal.
La llegenda del temps
Dues històries contades amb dues veus. 'La veu d'Isra' retrata un nen gitano que després de la mort del seu pare deixa de cantar a causa d'un dol imposat i 'La veu de Makiko' es construeix com el conte d'una japonesa que busca una nova manera d'expressar les seves emocions a través del cant flamenc.