Ciclo

Gianni Amelio, continuïtat i renovació

Lamerica (Gianni Amelio, 1994)
I ragazzi di via Panisperna (Gianni Amelio, 1988)

10/11/2015 - 31/12/2015

calendario

Amelio és hereu d’una tradició de cinema crític i amb consciència social. Com Rossellini, va d’un cantó a l’altre d’Itàlia per posar el seu discurs davant dels ulls d’un país que sembla cec a les seves responsabilitats; com Bertolucci, no dubta a barrejar poesia i política; com Pasolini, s’interessa pels marginats o els menystinguts.

Abans de debutar a la gran pantalla, Gianni Amelio tenia una molt bona trajectòria com a autor de documentals, ficcions o assajos per a la televisió. Procurem presentar-ne els més significatius. El conjunt resultant és l’obra d’un cineasta que renova una tradició al mateix temps que li dóna continuïtat. Amelio ha sabut continuar fent existir el cinema italià durant els anys vuitanta i noranta, quan semblava que l’èxit progressiu del berlusconisme acabava amb una tradició gloriosa. Amb alguns altres, Amelio ha viscut -i ha treballat- per salvar-nos les imatges.

 

Agraïments: Cinecittà Luce, Cineteca de Bologna.

Amb la col·laboració de

Istituto Italiano di Cultura Barcelona   

Programa

Porte aperte, amb presentació a càrrec de Gianni Amelio el dimarts 10
Gianni Amelio és el gran convidat a inaugurar el cicle que li dediquem. Ell ha escollit presentar 'Porte aperte' ('Portes obertes'), un llargmetratge que relata les pressions als jutges perquè signin una resolució determinada. UN film de l'any 1990 que segueix malauradament vigent, i no només a la Itàlia natal del cineasta.
Lamerica, amb presentació a càrrec de Gianni Amelio el dimecres 11
'Lamerica' és el film que va suposar la consagració internacional, entre el públic general, del cineasta italià Gianni Amelio. Ell mateix serà a la Filmoteca per parlar-nos-en en primera persona, el dimecres 11 de novembre de 2015.
I ragazzi di via Panisperna
Los chicos de la calle Panisperna
Durant els anys trenta, un grup de joves físics italians s'enfronten a les regles de la ciència oficial. Enrico Fermi i els seus deixebles porten a terme el primer experiment nuclear.
Le chiavi di casa
Las llaves de casa
Amelio es va inspirar en la novel·la "Nascut dues vegades", de Giuseppe Pontiggia , per narrar el retrobament d'un pare amb el seu fill discapacitat, quinze anys després d'abandonar-lo quan va néixer.
La stella che non c’è
La estrella ausente
Un enginyer italià viatja a la Xina per evitar els possibles accidents d'una màquina defectuosa que ha venut a una fàbrica.
Il ladro di bambini
Niños robados
Un policia acompanya uns nens camí de l'hospici que els acollirà després de la detenció dels seus pares, acusats de la prostitució de la nena.
Il primo uomo, amb presentació de Francesc Torralba el divendres 4
El primer home
El filòsof i teòleg Francesc Torralba, president del Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa de la Generalitat, ens presenta aquest film que radiografia el moment actual amb una actitud desesperançada.
L'intrepido, amb presentació a càrrec de Victòria Molins el dijous 10
Religiosa teresiana, Victòria Molins ha dedicat la seva vida a les persones marginades: ciutadans i ciutadanes en risc d'exclusió social, persones recluses, drogodependents... Filla d'una família benestant de la Bonanova, ha desenvolupat tota la seva tasca al barri del Raval de Barcelona, on també s'ubica la Filmoteca.
Felice chi è diverso
Benaurat qui és diferent
"Aquest documental s'endinsa en una Itàlia desconeguda, que rarament arriba a les pantalles. La Itàlia homosexual del segle XX, des dels seus inicis fins als anys vuitanta" (Gianni Amelio).
Colpire al cuore
Tocar el cor
A partir de la desconfiança mútua entre un pare i el seu fill, Gianni Amelio analitza la deriva cap a la intolerància radical i la ruptura social generada arran del terrorisme.
Così ridevano
Así reían
'Così ridevano' és la història de dos germans sicilians que es desplacen a Torí a finals dels anys cinquanta.
Sessió doble: 'Effetti speciali' i 'La morte al lavoro'
Dos films, dues reflexions sobre el cinema. Aquest és el nexe d'unió entre 'Effetti speciali' i 'La morte al lavoro', pel·lícules que Amelio va rodar el mateix an, el 1978. És per això que a la Filmoteca hem decidit programar-les juntes en una mateixa sessió.
Il piccolo Archimede
El petit Arquímedes
Durant una estada a la Toscana, un professor anglès coneix un nen de set anys, fill de camperols i geni precoç.