Ciclo

Per amor a l'art 2015-2016

Per amor a l'art
Per amor a l'art

06/10/2015 - 25/05/2016

calendario

Es manté el format: una projecció d'un film que relacioni el món del cinema i de l'art precedida d'una introducció a càrrec d'un expert. Cada dimarts, a les 17h.

Amb un ampli ventall temàtic i cronològic, al programa trobareu films d’alguns dels grans directors de la història del cinema, pel·lícules per reflexionar sobre el sentit de l’obra d’art o sobre el procés creatiu, i d’altres que us submergiran en les vides d’artistes universals.

Tots els dimarts del curs acadèmic, les projeccions aniran precedides d'una presentació a càrrec d'un especialista. Posteriorment, els films es tornaran a projectar per a tot el públic que no pugui assistir-hi els dimarts, però ja sense presentació.

Amb la col·laboració de

Museu Nacional d'Art de Catalunya

Programa

Mr. Turner, amb presentació a càrrec de Pepe Serra i Esteve Riambau el dimarts 6
Pepe Serra, director del Museu Nacional d'Art de Catalunya, i Esteve Riambau, director de la Filmoteca, inauguren el cicle que dediquem a la relació entre art i cinema, en què projectem una biografia sobre J.M.W. Turner, un inventor de moviments.
Lucian Freud: Painted Life, amb presentació a càrrec d'Antoni Marí el dimarts 13
Antoni Marí, catedràtic a la Universitat Pompeu Fabra, especialista en estètica i teoria de l'art, escriptor i crític prestigiós és l'encarregat de parlar-nos de Lucian Freud, un dels grans artistes britànics del segle XX.
Dreams That Money Can Buy, amb presentació a càrrec d'Octavi Martí el dimarts 20
Octavi Martí, director adjunt de la Filmoteca de Catalunya i cap de l'àrea de programació, ens presenta aquest film que ens serveix per parlar del surrealisme de Man Ray, Calder, Léger i Duchamps, alguns dels inspiradors dels contes somniats a la pel·lícula 'Dreams That Money Can Buy'.
The Hunchback of Notre Dame, amb presentació a càrrec de Manuel Antonio Castiñeiras el dimarts 3
Manuel Antonio Castiñeiras, professor del departament d'Art i Musicologia de la Universitat Autònoma de Barcelona i especialista en art romànic i medieval ens presenta aquesta versió de la novel·la de Victor Hugo que exemplifica com Hollywood ha recreat estils i ha inventat una nova edat mitjana.
French Cancan
JEAN RENOIR, 1954.
Eco de la montaña, amb presentació d'Amilcar Vargas
'Eco de la montaña' ens permet reflexionar sobre la sacralitat dins l'art. L'artista que retrata el film, Santos de la Torre, obeeix, literalment, als Déus.
Badlands
Males terres
L’enlluernador debut cinematogràfic de Terrence Malick –inspirat en un fet real– relata la fugida per l’Amèrica profunda d’una parella de joves assassins que, aliens a la realitat, travessen paisatges espectaculars cap a la seva cita amb el destí.
Remontons les Champs-Élysées, amb presentació a càrrec d'Octavi Martí el dimarts 15
Octavi Martí, director adjunt de la Filmoteca de Catalunya, ens presenta aquest film que ens permet copsar la relació entre el David i Napoleó i que inventa la relació moderna entre art i política.
A Question of Attribution
Una qüestió de reconeixement
Rodat per a la reeixida sèrie de la BBC Screen One i amb guió d’Alan Bennett –que va adaptar la seva obra teatral–, "A Question of Attribution" s’inspira en el cas real del restaurador d’art Anthony Blunt.
Le tableau
El llenç
JEAN-FRANÇOIS LAGUIONIE, 2011.
Le notti bianche
Las Noches blancas
LUCHINO VISCONTI, 1957
Bam gua nat, amb presentació el dimarts 1
Analitzem les diferències culturals, morals, econòmiques, entre dos móns: el coreà i el francès, tot a partir de la peripècia d'un pintor exiliat.
Big Eyes
Després del visionat al MNAC, projectem aquest projecte de Tim Burton que ens permet reflexionar sobre els nivells culturals i les diferències de gust, aixó com sobre la noció mateixa d'autor i el paper de les 'muses' en l'art.
Mat' i syn, amb presentació el dimarts 15
'Mat' i syn' és una experiència fílmica inoblidable que recull, com una mena de 'Pietà' invertida, l'esperit del romanticisme i les referències pictòriques a Caspar David Friederich, però també a Munch i El Greco.
La sapienza, amb presentació el dimarts 29
El tema d'aquest fil és la transmissió del coneixement aplicat a l'arquitectura, i també la confrontació entre el funcionalisme i el barroc, entre el racionalisme i l'anor. La referència: Francesco Borromeo.
Fantasia
BEN SHARPSTEEN, 1940.
Una vita scellerata, amb presentació a càrrec de Gloria Camarero el dimarts 12
Gloria Camarero, professora d’Història de l’Art i d'Història del Cinema de la Universidad Carlos III de Madrid, ens parla d'aquest film sobre Benvenuto Cellini, escultir, joier, pintor i músic del Renaixement, a banda de polític i soldat.
Sessió doble: 'Arena: aka Norman Parkinson' i 'Jeremy Deller: Middle Class Hero'
Dos documentals que oposen la cultura d'elit amb la cultura de base, que s'interessen per l'art sense artificis i que incorpora., entre d'altres, el moviment i la llum natural.
David Hockney: A Bigger Picture
Un film sobre l’evolució tècnica i personal: el pintor abandona Califòrnia per tornar a pintar els paisatges de la seva infantesa al sud de Yorkshire i, al mateix temps, deixa de treballar a l’estudi i de basar-se en fotografies per tornar al 'plein air'.
Ce que mes yeux ont vu - Le mystère de Watteau
Allò que han vist els meus ulls - El misteri de Watteau
Un film que ens serveix per posar en qüestió la manera com s'ensenya l'art i el caràcter irreductible de les intrepretacions a partir del treball de Watteau.
Woman in Gold
L'últim film del programa 'Per amor a l'art' del 2015-2016 ens parla de Klimt i de la seva obra, però també del robatori d'obres d'art per part dels nazis i del destí d'aquestes.