Ciclo

Per amor a l'art 2014-2015

Folleto Per amor a l'art 2014

14/10/2014 - 19/05/2015

calendario

Es manté el format: una projecció d'un film que relacioni el món del cinema i de l'art precedida d'una introducció a càrrec d'un expert. Cada dimarts, a les 17h.

Amb un ampli ventall temàtic i cronològic, al programa trobareu films d’alguns dels grans directors de la història del cinema, pel·lícules per reflexionar sobre el sentit de l’obra d’art o sobre el procés creatiu, i d’altres que us submergiran en les vides d’artistes universals.

Tots els dimarts del curs acadèmic, les projeccions aniran precedides d'una presentació a càrrec d'un especialista. Posteriorment, els films es tornaran a projectar per a tot el públic que no pugui assistir-hi els dimarts, però ja sense presentació. La primera sessió, en què projectem El Greco, de Yannis Smaragdis, serà al MNAC. Després, Per amor a l'art continua a la Filmoteca. 

Amb la col·laboració de

Programa

El Greco
Un ambiciós biopic que recrea els episodis més significatius de la trajectòria vital i artística del pintor manierista, des de la seva Creta natal fins a Toledo passant abans per Venècia.
Les nuits de la pleine lune, amb presentació enregistrada de Renato Berta
Las noches de la luna llena
A partir del proverbi “qui té dues dones perd l’ànima, qui té dues cases perd el seny”, Rohmer ens ofereix una comèdia exemplar a l’entorn dels conceptes de la llibertat i la independència personals i les dificultats de la vida en parella.
Cabiria
GIOVANNI PASTRONE, 1914
Klimt
Biografia del pintor austríac Gustav Klimt que barreja realitat, somni i bogeria i que Ruiz enfoca com “una fantasia o una fantasmagoria, un fresc de personatges reals i imaginaris que giren a l’entorn d’un mateix punt: el pintor”.
La Belle Noiseuse
La bella mentirosa
JACQUES RIVETTE, 1991.
Tideland, amb presentació a càrrec de Penélope Cañizares el dimarts 11
Jeliza-Rose és una nena que fuig de la seva dura realitat per deixar-se emportar per les fantasies de la seva gran imaginació. Penélope Cañizares, gestora cultural especialitzada en arts escèniques, ens presenta aquesta història.
The Baby of Mâcon, amb presentació a càrrec de Roger Mas el dimarts 18
El niño de Mâcon
"'El niño de Mâcon' és una obra que juga a provocar una sensació brutal de confusió entre el públic, que creu estar contemplant el film-pel·lícula d'una civilització oblidada quan, de fet, està veient una peça d'alta agressivitat conceptual" (Jordi Costa). Ens la presentarà Roger Mas, professor assistent la Universitat Autònoma de Barcelona.
Bedlam, amb presentació a càrrec de Neri Daurella el dimarts 25
La psicoanalista Neri Daurella ens presenta aquest film "ambientat al llegendari penal per a criminals dements del boirós Londres de 1761".
Salome
Salomé
CHARLES BRYANT, 1922.
Frida, amb presentació a càrrec de Glòria Camarero el dimarts 27
Glòria Camarero, Doctora en Història de l'Art i directora del Màster en Gestió de la Indústria Cinematogràfica de la Universitat Carlos III de Madrid ens presenta aquest biopic sobre la pintora mexicana Frida Kahlo, centrat en la seva tempestuosa relació amb Diego Rivera. .
Cézanne, amb presentació a càrrec de Fèlix Fanés el dimarts 3
Fèlix Fanés ens presenta aquesta biografia del pintor rodada l'any 1990.
A Zed & Two Noughts , amb presentació a càrrec de Lluís Alabern el dimarts 10
Zoo
Lluís Alabern, responsable de Moviment d'Obra i Museografia. Museu Nacional d'Art de Catalunya, ens presenta aquest film de Peter Greenaway.
Johnny Guitar
NICHOLAS RAY, 1954.
That Uncertain Feeling, amb presentació a càrrec de Marta Armengou el dimarts 24
Aquest sentiment incert
Marta Armengou, directora del programa cinematogràfic LaCartelleraBTV, és l'encarregada de parlar-nos d''Aquest sentiment incert', el film que Lubitsch va rodar l'any 1941.
Goya - oder Der arge Weg der Erkenntnis, amb presentació a càrrec de Paco Ibáñez el dimarts 3
Goya. El difícil camino del conocimiento
El cantautor Paco Ibáñez presenta aquest film històric sobre el gran pintor Francisco de Goya. Coproduït entre la RDA i l'URSS, la pel·lícula pretenia posar de relleu la dimensió de Goya de lluitador contra els poders de la política, la noblesa i l’església. Un punt d'unió amb Paco Ibáñez.
Lancelot du Lac
ROBERT BRESSON, 1974.
La Paloma
DANIEL SCHMID, 1974
Andy Warhol's Lonesome Cowboys (Ramona and Julian), amb presentació a càrrec de Laurence Rassel el dimarts 7
Lonesome Cowboys
Laurence Rassel, directora de la Fundació Tàpies, ens presenta aquest film en què diversos personatges de la “fàbrica” warholiana ocupen la ciutat i fan que aquesta adopti les seves maneres.
Laura, amb presentació a càrrec d’Ainize González el dimarts 21
Ainize González, doctora en Història de l'Art i Musicòloga i professora a la Universitat Autònoma de Barcelona, ens presenta 'Laura'.
El cuadro, amb presentació a càrrec de Josep i Pere Santilari
L'any passat, el guionista i realitzador David Trueba va signar el film 'El cuadro', un documental sobre el procés de creació d'una pintura per part dels germans Santilari. Els dos pintors, Josep i Pere Santilari, seran a la Filmoteca per parlar-nos de la minuciositat hiperrealista, la relació amb la model, el temps del propi Trueba...
Les liaisons dangereuses, amb presentació a càrrec d'Eileen Wieland el dimarts 12
Les relacions perilloses
Eileen Wieland ens ajuda a establir una comparació entre "Les Liaisons Dangereuses” (Roger Vadim, 1959) i 'Dangerous Liaisons' (Stephen Frears, 1988), dues adaptacions del mateix text i dues propostes visuals ben diferents que passem en dues sessions distintes. La de Forman més pictòrica clàssica, la de Frears més lligada a la fotografia del espectacle teatral.
Domingo de Carnaval, amb presentació a càrrec de Glòria Camarero
Gloria Camarero, professora titular d'Història del Cinema i d'Història de l'Art de la Universitat Carlos III de Madrid, ens presenta aquest film d'Edgar Neville amb què el cineasta volia portar a la pantalla el món de Solana. Goya tampoc queda lluny. El resultat és més que satisfactori, encara que el punt de partida es molt senzill.
Un dimanche à la campagne
Un diumenge de 1912, un vell pintor que viu retirat en una casa de camp rep la visita del seu fill amb la seva família. Tot sembla igual que qualsevol altre cap de setmana.
Pandora and the Flying Dutchman, amb presentació a càrrec d'Aleix Pratdepàdua el dimarts 2
Pandora i l’holandès errant
Albert Lewin va escollir Tossa per desenvolupar una història d'amour fou que partia de la trobada del mite i la llegenda: el mite de Pandora, creada per Zeus per castigar els homes, i la llegenda de l'holandès errant, condemnat a vagar eternament amb el seu vaixell fantasma.
Faust: Eine deustche Volkssage
Faust
F.W. MURNAU, 1926.
Ugetsu Monogatari
Cuentos de la luna pálida de agosto
KENJI MIZOGUCHI, 1953.
Vincent and Théo
Vincent i Théo
Una aproximació a la figura de Van Gogh partint de les cartes que el pintor intercanviava amb el seu germà Theo i amb un plantejament radicalment diferent del de Minnelli a El loco del pelo rojo.
Dangerous Liaisons
Les amistats perilloses
STEPHEN FREARS, 1988.