Ciclo

El color de la història

El color de la història: 'Bamboozled'
El color de la història: 'Daughters of the Dust

07/06/2014 - 30/07/2014

calendario

Havien passat deu anys des de la creació dels Oscar quan una persona negra va aconseguir un primer premi, secundari, i encara van trobar que xerrava massa!

La presència d’artistes i tècnics blacks dins la indústria de l’entreteniment nord-americana ha estat sempre important, però durant molt de temps es produïa obligada a un cert secretisme. Fins i tot en el primer film parlat, el nigger que canta és un blanc embetumat!

El multiculturalisme –el comunitarisme segregacionista, dirien altres– de la societat americana va afavorir que, durant anys, existís una mena de “Hollywood negre”. Pel·lícules fetes per blacks, destinades a un públic black i que tractaven problemes de blacks. Podem dir que el director, guionista i productor Oscar Deveraux Micheaux (1884-1951) és el més destacat pioner en l’elaboració de les que han estat anomenades “Race Movies”.

Ara la Filmoteca us proposa una mostra significativa de films fets per artistes afroamericans. El pintor Kerry James Marshall, director artístic d’un d’aquests films, presentarà el cicle -els mateixos dies, la Fundació Antoni Tàpies acull una gran selecció del seu treball pictòric. Una oportunitat única d’escoltar la veu d’un gran creador contemporani i de copsar-ne l’accent reivindicatiu amagat durant tants anys. La història sí que té color. 

Amb la col·laboració de

Programa

Daughters of the Dust, amb presentació a càrrec de Kerry James Marshall el dissabte 7
Kerry James Marshall (1955) és pintor i ha treballat en diverses ocasions com a director d'art per al cinema. Ell ens presentarà aquest cicle que pretèn indagar en el cinema fet per i per a negres.
Sessió doble: 'The Blood of Jesus' i 'The Devil's Laughter'
Dos exemples de films fets per negres i originàriament adreçats a la població negra nord-americana. Són dues mostres de 'Race Movies" que també serveixen per il·lustrar algunes de les temàtiques d'aquesta mena de films.
Within Our Gates, amb acompanyament musical a càrrec del mestre Joan Pineda
De portes endins
Una mulata viatja a Boston amb l’objectiu de trobar finançament per a la seva empobrida escola del sud.
Bamboozled
Una sàtira càustica de les trampes i dels prejudicis racials de les emissores de televisió i una mirada plena d’humor de la forma en què el color de la pell, els índexs d’audiència i la lluita pel poder porten un guionista televisiu a un esplendor sorprenent i una caiguda tràgica.
Solomon Northup’s Odyssey
L'odissea de Solomon Northup
'Solomon Northup’s Odyssey' narra la història real –que també ha inspirat l’oscaritzada '12 anys d'esclavitud'- d’un home negre lliure que va ser segrestat i venut com a esclau a mitjan segle XIX.
Super Fly
Tan sols un any després que 'Shaft', de Gordon Parks, donés el tret de sortida al 'blaxploitation' –un gènere genuïnament afroamericà–, el seu fill Gordon Parks Jr. va dirigir aquest thriller sobre un narcotraficant que pretén retirar-se després de vendre trenta quilograms de cocaïna.
Borderline, amb acompanyament musical del mestre Josep Maria Baldomà
Una dona negra té una relació extramatrimonial amb un home blanc casat. De resultes, la dona enganyada inicia una onada de prejudicis contra la comunitat negra.
Carmen Jones
OTTO PREMINGER, 1954.