Ciclo

La Corea de Lee Chang-dong

La Corea de Lee Chang-dong: Shi
La Corea de Lee Chang-dong: Miryang
La Corea de Lee Chang-dong: Geu Seomae gago sipda

01/12/2013 - 14/12/2013

calendario

Lee Chang-dong va néixer el 1954, un cop acabada aquella guerra de Corea que semblava que havia de portar-nos a l’holocaust nuclear. Ha crescut en un país marcat per aquest passat de divisió i enfrontament, i a les seves nove·les hi apareix aquest context històric i les manifestacions estudiantils en què va participar. El cineasta Park Kwang-su es va interessar pel seu treball com a escriptor i el va contractar com a guionista de Geu Seomae gago sipda.

Un cop vençut pel verí del cinema, Lee Chang-dong va debutar com a director el 1997 amb Chorok mulkogi, que és un retrat sense contemplacions d’una societat sud-coreana corrompuda pel crim. Amb el seu segon film, Bakha satang, va obtenir un gran èxit de públic i de nou es va mostrar poc complaent amb el passat del seu país. Oasis va ser premiada a Venècia, i més d’un milió i mig de coreans van anar a veure aquesta peculiar història d’amor. Entre el 2003 i el 2004, Lee Chang-dong va acceptar el càrrec de ministre de Cultura del seu país. No n’hi prou amb criticar, cal proposar i fer. Però el seu enfrontament amb els interessos de les multinacionals nord-americanes el va porta a dimitir. I a tornar al cinema.
 

Amb la col·laboració de

        

Programa

Geu seomae gago sipda
Hacia la isla estrellada
D’acord amb els desigs del seu difunt pare, Moon Jae-goo intenta enterrar el seu cos a l’illa on va néixer. Però els seus habitants no ho permeten; encara recorden el passat polític del seu pare i el seu rol durant la guerra.
Oasis
Abans d'acceptar el càrrec de ministre de Cultura del seu país, Lee Chang-dong va dirigir aquest film que va obtenir el premi de la crítica (FIPRESCI) al festival de Venècia.
Chorok mulkogi
Pez verde
El debut darrere les càmeres de Lee Chang-dong és aquest film que critica la societat coreana a través dels ulls d'un noi que, un cop acabat el servei militar, i amb poques perspectives de futur per ell i la seva família, s'embolica en el submón de les xarxes criminals.
Yeohaengja
Una nueva vida
Coproduïda per Lee Chang-dong (que també va col·laborar en el guió), Una vida nueva s'inspira en la infància de la cineasta franco-coreana Ounie Lecomte i narra la història d'una nena abandonada pel seu pare en un orfenat.
Bakha Satang
Caramelo de menta
El suïcidi de Yong-ho serveix com a acte d’entrada a la retrospectiva de la història de la seva vida, plena de relacions amoroses desgraciades, de desventures d’un soldat o de vivències d’un carter marcat per la guerra i la pèrdua.
Miryang
Rayo de sol secreto
Després de la mort del seu marit, Shin-ae decideix traslladar-se amb el seu fill petit des de Seül fins a Miryang. Té la intenció de començar una vida nova en un indret on podrà passar desapercebuda i reprendre així la seva gran passió: ser professora de piano.
Shi
Poesía
El director de "Secret Sunshine" assoleix amb "Poesia" la seva maduresa creativa i ens ofereix el retrat d'un dels personatges més memorables del cinema actual.