Ciclo

L’Índia al Raval: la curiositat de l’ull

Celluloid Man

14/06/2013 - 23/06/2013

calendario

Fa poc, a la Filmoteca vam poder revisar l’obra d’un gran clàssic, Satyajit Ray, però ara la curiositat dels nostres ulls ens convida a descobrir el que fan avui els cineastes de l’Índia, a descobrir com veuen el món mirades que no troben sortida en els nostres mercats, molt lliures però en mans d’uns pocs proveïdors. Un dels films escollits, Celluloid Man, ens parla del treball de P. K. Nair, fundador de l’Arxiu Nacional del Cinema de l’Índia, pioner en el propòsit de conservar la memòria visual dels pobles i garantir un intercanvi més equilibrat del flux d’imatges. 

Amb la col·laboració de

Programa

I.D., amb presentació a càrrec de Victor Benjumea, Raman Deep i Qazi Abdur Rashim
I.D. conta la història d’una noia a la jungla urbana de Bombai. Charu i les seves amigues comparteixen un pis de lloguer en un gratacels. Totes provenen de llocs diferents i treballen per fer de la ciutat el seu lloc d’acollida.
B.A. Pass
Després de perdre els seus pares en un accident, un noi d’una petita ciutat es trasllada a casa de la seva tieta a Nova Delhi per acabar els seus estudis. Allí coneix a la Sarika, una dona casada amb qui mantindrà una relació que li farà perdre el control.
Celluloid Man
El hombre del celuloide
Un tribut a un home extraordinari, P.K. Nair, el fundador del National Film Archive de l’Índia, i guardià del cinema hindú. Nair va construir l’arxiu llauna a llauna en un país en què la conservació del cinema no es considerava important. El film reviu la història del cinema a l’Índia resseguint les seves paraules. Una oda a una vida dedicada al cinema.
Anhe Ghore Da Daan
Limosna para un caballo ciego
Un matí boirós d’hivern, una família d’un poblet del Panjab s’aixeca amb la notícia de la demolició d’una casa dels afores.
Akasathinte Niram
El color del cielo
Un home de 60 anys viu en una illa tropical allunyada de tot. Una vegada al mes visita un port veí per vendre artesanies. Un jove lladregot que el vigila assalta la seva barqueta per demanar-li calers. L’home manté la calma i condueix la barca fins l’illa on viu. Un cop allí el lladregot queda atrapat; un fet que li farà canviar el seu concepte sobre la vida.
The Tortoise, an Incarnation
La tortuga, una encarnación
En els textos sagrats hindús sobre la història de l’Univers, Vishnu, reencarnat com a Kruma, la tortuga, salva el massís Mandara d’enfonsar-se a l’oceà. 'The Tortoise, an Incarnation' agafa aquesta metàfora per explorar el llegat d’un altre salvador històric: Mahatma Gandhi.