Ciclo

La raó fràgil

La raó fràgil - A Dangerous Method
La raó fràgil - Le gamin au vélo

04/06/2013 - 31/07/2013

calendario

La raó, com la ment humana, és fràgil i no sempre segueix el fil o el camí més obvi. Pot arribar a perdre’s en un laberint o en un embolic.

El cinema s’ha interessat sovint per les persones que no volen ni poden comportar-se com la majoria. Per les persones que viuen en un altre univers. Coincidint i col•laborant amb el Congrés Català de Salut Mental, obrint les nostres portes a l’Associació Catalana per la Prevenció del Suïcidi i a les famílies amb persones autistes, des de la Filmoteca volem mostrar-vos com el cinema ha tractat aquests trastorns de comportament lligats al funcionament del nostre cervell. Ens en parlen una dotzena de films: amb empatia, críticament, des d’una perspectiva científica, sociològica o històrica. Com contes de terror. O d’esperança.

Amb la col·laboració de

Programa

Bedlam, amb presentació a càrrec de Josep Clusa el dimarts 4
Josep Clusa, president de la Fundació del Congrés Català de Salut Mental, ens presenta aquest film que inaugura el cicle que dediquem a la representació de diverses patologies mentals al cinema.
A Dangerous Method
Un método peligroso
DAVID CRONENBERG, 2011.
Rain Man, amb presentació a càrrec de Víctor Cabré el dimarts 11
Víctor Cabré, psicòleg clínic i psicoterapeuta de la Fundació Vidal i Barraquer, ens presenta aquest film amb Dustin Hoffman i Tom Cruise, en què el primer interpreta un personatge amb síndrome de l'espectre autista.
Le gamin au vélo, amb presentació a càrrec de Paloma Azpilicueta el dimarts 18
Paloma Azpilicueta, psicòloga i psicoterapeuta, contextualitza aquest film dels germans Dardenne des de la perspectiva de la salut mental.
Lilith, amb presentació a càrrec de Clara Rubio i Patricia Parra el dimecres 19
La presidenta de l’Associació Catalana per la Prevenció del Suïcidi, Clara Rubio, ens presenta 'Lilith', la història d'una noia esquizofrènica internada en un psiquiàtric.
An Angel at My Table
Un ángel en mi mesa
Acurada evocació de la figura de Janet Frame (1924-2004) que es desglossa en tres fases –infància, adolescència i maduresa–, narrades en un to serè però ple de força.
Sessió doble: 'Cadaunería' i 'Cromosoma 5', amb presentació a càrrec de Maria Ripoll
Lisa Pram i Maria Ripoll ens presenten el seu film 'Cromosoma 5', creat a partir del dietari de la primera, mare d'una nena afectada per la síndrome de 'crit de gat'. Abans de 'Cromosoma 5', projectem un altre film sobre la iniciativa de Photographic Social Vision, unes activitats de fotografia participativa amb persones amb discapacitats físiques.
Entre-acto
Un documental que plasma el dia a dia de l’Hospital Psiquiàtric Penitenciari de Sevilla a través dels vuit components del grup de teatre Estrellas en Silencio mentre assagen dues obres de Txèkhov i el monòleg 'Las voces en su laberinto', escrit per un malalt d’esquizofrènia. El film va inaugurar el festival de Huelva a la presó d’aquesta ciutat en l’edició del 2012.
One Flew over the Cuckoo’s Nest
Alguien voló sobre el nido del cuco
Tot un 'blockbuster' que va disparar la fama mundial del seu director, Milos Forman, i de l’actor Jack Nicholson, que semblava fet a mida per interpretar el personatge de McMurphy.
Mones com la Becky
JOAQUIM JORDÀ, NÚRIA VILLAZÁN, 1999.
The Deer Hunter
El cazador
Realitzat sis anys després de la fi de la Guerra del Vietnam, 'The Deer Hunter' va ser un dels primers films de ficció a abordar els fantasmes del conflicte.
Lilith, amb presentació a càrrec de Maria Adell el divendres 19 de maig
Un infermer se sent atret per una noia internada en el sanatori mental en el que treballa. És el film preferit de Seberg d’entre tots els que va interpretar.
Repulsion
Repulsión
ROMAN POLANSKI, 1065.