Chris Marker · 1989 · 78'
Una sèrie documental sobre la cultura grega i el seu llegat, sovint problemàtic. La democràcia atenesa, la gramàtica dels mites, la sexualitat i el plaer, la invenció del jo, la música. Els temes que apareixen (acadèmics, filosòfics, artístics, científics, polítics, etc.) són tractats per especialistes, entrevistats per Marker.
Les respostes a les seves preguntes persistents s’alternen amb centenars d’inserts: seqüències de muntatge d’estàtues, fragments de pel·lícules, gràfics generats per ordinador i paisatges que s’utilitzen per il·lustrar o contextualitzar les rèpliques.
L’episodi 1 “Symposium ou Les idées reçues” (‘Simposi o les idees preconcebudes’), un seguit d’intel·lectuals d’arreu del món participen en la recreació del simposi del banquet grec per parlar de la idealització i la realitat d’aquesta cultura, del pensament crític, de la racionalitat, dels meandres de la psique, però també de l’excés, de la violència i de la complexitat humana segons aquesta cultura.
L’episodi 2 “Olympisme ou La Grèce imaginaire” (‘Olimpisme o la Grècia imaginària’), analitza com l’imaginari de l’ideal olímpic ha patit desviacions interpretatives per règims totalitaris com el nazi.
L’episodi 3 “Démocratie ou La cité des songes (‘Democràcia o la ciutat dels somnis’), es pregunta què abasta la paraula democràcia quan es designa l’antiga ciutat-estat o els nostres sistemes polítics contemporanis. Si la demagògia és una constant en la política, la democràcia segueix sent un ideal fràgil.