Chris Marker · 1989 · 78'
Una sèrie documental sobre la cultura grega i el seu llegat, sovint problemàtic. La democràcia atenesa, la gramàtica dels mites, la sexualitat i el plaer, la invenció del jo, la música. Els temes que apareixen (acadèmics, filosòfics, artístics, científics, polítics, etc.) són tractats per especialistes, entrevistats per Marker.
Les respostes a les seves preguntes persistents s’alternen amb centenars d’inserts: seqüències de muntatge d’estàtues, fragments de pel·lícules, gràfics generats per ordinador i paisatges que s’utilitzen per il·lustrar o contextualitzar les rèpliques.
Episodi 7 “Logomachie ou Les mots de la tribu” (‘Logomàquia o les paraules de la tribu’). Segons Aristòtil, l’home lluita amb l’arma de la parla i, en el món de la dialèctica, els qui han de portar-se bé, explica Sissa, no han de lluitar sinó que han d’utilitzar la persuasió.
Episodi 8 “Musique ou L’espace de dedans” (‘Música o l’espai interior’). La vocació musical de Xenakis, Patmos com a lloc de meditació sobre la música antiga, un experiment sobre el mite del naixement de la música i altres reflexions entorn d’aquesta expressió artística componen aquest capítol.
Episodi 9 “Cosmogonie ou L’usage du monde” (‘Cosmogonia o l’ús del món’). Una reflexió sobre la creació, que s’inicia amb estàtues gregues. Castoriadis i Xenakis exploren el misteri de la cosmogonia divina i qüestionen la creativitat de l’home. Per Serres, les estàtues tenen un origen funerari, representen el cadàver i marquen llocs. La fascinació per l’escultura grega arriba al Japó, i Marker, per respondre al motiu d’aquest èxit, recorre a la cosmogonia.