Premsa

Cinema i jardí

The Swimmer

01/06/2021

El cicle 'Paradís perdut: Cinema i jardí', que mostra els diferents escenaris en què es pot convertir el jardí, compta amb la col·laboració de l’Associació d’Amics del Jardí Botànic de Barcelona. Del 8 al 22 de juny es farà un recorregut pels jardins del món que es deté especialment en la gènesi i les característiques dels jardins excèntrics.

La setena edició del cicle Paradís perdut: Cinema i jardí arriba en un moment en què sembla que hem perdut el paradís i estem sotmesos a apocalipsis diverses. Ara més que mai, necessitem que ens facin viatjar per altres mons i per altres jardins. El jardí segueix sent aquest topos polièdric des del qual es pot parlar de l’universal i del particular.

Parlar d’històries de dones que lluiten pel seu jardí, en la sempre conflictiva Palestina (Els llimoners), de nedadors que recorren jardins i piscines mostrant les amargors de les classes mitjanes nord-americanes (The Swimmer) o de totes les heterotòpies que tenen cabuda en el parc més gran de París, l’antic bosc de Vincennes (Un bosc de París).

A més, la mostra d’enguany realitza una especial mirada cap a un tipus de jardins que ja s’han anat mostrant en edicions anteriors: els jardins excèntrics. Potser el gran pare d’aquests jardins extraordinaris va ser el que a mitjans del segle XVI va construir el príncep italià Vicino Orsini: Bomarzo. El Barroc en el jardí va ser molt excessiu, i el paisatgisme anglès no es va quedar enrere i va omplir els seus paisatges artificials de tota mena de construccions i follies ben extravagants. El jardí semblava destinat a passar a la història com a caprici de rics quan, a mitjans del segle XIX, el carter Cheval va anar aixecant amb paciència de formiga laboriosa el “Palau Ideal” al sud de França. L’incroyable histoire du facteur Cheval, el biopic que aquest any obre el cicle dimarts 8 de juny, ens parla de la seva fascinant gestació.

Garrell - El Tarzan d'Argelaguer
Garrell - El Tarzan d'Argelaguer

Dos creadors d’espais fantàstics van ser Josep Pijiula (Garrell, el tarzan de Argelaguer) i Simon Rodia (I build the tower). Els dos documentals descriuen els personatges i els jardins que van construir guiats per la seva frenètica creativitat lliure de prejudicis.

Aquesta mirada als jardins excèntrics es completa amb una sessió especial al Macba, dilluns 14 de juny, amb dos documentals dedicats a dos creadors de l’illa de Lanzarote: Bajo el volcán, centrat en algunes obres que César Manrique va realitzar assajant noves fórmules de turisme sostenible i arquitectures hedonistes i desinhibides, i Los sueños del viento, que presenta al desconegut Pepe García Pillimpo i el seu jardí de Teguise, un espai ple d’emoció i molt horror vacui.

 

Amb la col·laboració de:

Amics del jardí Botànic

Bomarzo Garden Tours