Programme

Segundo de Chomón. 150 anys d’il·lusions

Roi des dollars

19/06/2021 - 28/06/2021

calendario

El pròxim 17 d’octubre es compliran 150 anys del naixement del cineasta Segundo de Chomón Ruiz, nascut a Terol però fortament lligat a Barcelona. El Govern de la Generalitat de Catalunya va declarar l’efemèride commemoració oficial, cosa que converteix Chomón en el primer cineasta a rebre aquest reconeixement.

Segundo de Chomón emergeix com a figura imprescindible per entendre els primers anys del cinema des de la seva implementació amb tècniques artesanals lligades a la fotografia, fins a la consolidació d’un nou llenguatge artístic amb una indústria d’abast mundial. Des de la Barcelona del 1900, ciutat en creixement amb un ric teixit industrial i amb una bona xarxa de comunicació, Chomón i Barcelona van trobar-se per començar plegats l’aventura del cinema. Les seves estades a París i a Torí el convertiran en un personatge paradigmàtic per entendre com el cinema va esdevenir una potent indústria cultural i tecnològica. Al llarg de l’any es desenvoluparan diferents activitats impulsades des de la Filmoteca per celebrar la

figura de Segundo de Chomón, des de diversos àmbits. Es donaran a conèixer, d’una banda, les tècniques en què Chomón va excel·lir: el color, els efectes especials i l’animació, emmirallant-les amb el que s’està fent actualment i, de l’altra, el cinema a Barcelona entre el 1901 i 1912, i és que la seva figura és el punt de connexió en molts dels projectes i personatges que van fer de la ciutat un centre de distribució internacional.

Homenatjar un cineasta és donar-lo a conèixer, establir connexions entre la seva vida i les seves pel·lícules per apreciar-lo des de l’avui, i això és possible gràcies a la tasca i la generositat d’historiadors, investigadors i col·leccionistes, que continuen fascinant-se per la figura i l’obra de Chomón; des d’aquí el nostre agraïment a tots els qui han contribuït a donar-lo a conèixer, i també a la xarxa de filmoteques, cinemateques i arxius fílmics d’arreu del planeta que conserven les seves pel·lícules. A tots ells els devem que avui es pugui commemorar la figura de Segundo de Chomón.

 

150 chomon

Programme

Chomón: màgia, pocions i fades
SEGUNDO DE CHOMÓN, FERDINAND ZECCA, ALBERT CAPELLANI, 1902-1908.
Les Lunatiques!
El cinema de Segundo de Chomón acompanyat per J.M. Baldomà
SEGUNDO DE CHOMÓN, 1904-1912.