Programme
Durant dècades, dones i homes negres han creat en la diàspora una constel·lació d’obres literàries, musicals i audiovisuals amb connexions sonores, afectives i històriques que travessen espais i subjectivitats. Aquestes pel·lícules criolles, irreverents davant de gèneres i tradicions artístiques, componen un arxipèlag de constel·lacions que ens interpel·la, desenterra fantasmes d’històries reprimides o oblidades i ens endinsa en “una contracultura que reconstrueix, desafiant, la seva pròpia genealogia crítica, intel·lectual i moral en una esfera pública parcialment oculta” (Stuart Hall).
Les pel·lícules seleccionades abasten gairebé un segle i tres continents, i reuneixen per primera vegada al nostre país John Akomfrah, Charles Burnett, Haile Gerima, Safi Faye, Isaac Julien, Med Hondo, Raoul Peck, Abderrahmane Sissako i Jean-Marie Téno, autors que se situen dins d’una tradició radical negra internacional i cimarrona que qüestiona el llegat històric del postcolonialisme d’arrels esclavistes i imperialistes.
Programadora del cicle: Beatriz Leal.
Un cicle que dialoga amb l’exposició del CCCB William Kentridge. El que no està dibuixat*, dedicada a l’artista sud-africà.
Amb la col·laboració de:
27 de gener: Borderline (Kenneth Macpherson, 1930).
3 de febrer: Kaddu Beykat (Safi Faye, 1975).
10 de febrer: Looking for Langston / Frantz Fanon: Black Skin White Mask (Isaac Julien, 1989-96).
17 de febrer: Sessió de curtmetratges
24 de febrer: The Stuart Hall Project (John Akomfrah, 2013).