Dossier Film (INCLUDED AT Aula de Cinema 2024/2025)

La poètica del gest quotidià | O Movimento das Coisas

Introducció

O Movimento das Coisas la directora, Manuela Serra, ens descobreix amb fascinació els petits gestos del treball rural, de la relació pagesa amb el menjar, els animals i les plantes.

Una jornada laboral protagonitzada per tres famílies a Lanheses, un poble situat a l’Alto Minho, al nord de Portugal.

Fitxa tècnica

Direcció - Manuela Serra 

Guió - Manuela Serra (acreditada com Argument) 

Música - José María Branco 

Fotografia - Gerard Collet 

Interpretació - Documental 

Producció - Portugal 

Any - 1985 

La crítica diu

A finals dels anys setanta, la lisboeta Manuela Serra, que havia estudiat cinema a Brussel·les entre 1971 i 1974, va començar a rodar una pel·lícula a Lanheses, una freguesia de Viana do Castelo a sis hores a peu de la riba portuguesa del Miño. A la pel·lícula retrata la vida dels habitants del poble, el treball constant que exigeixen el camp i els animals domèstics, les relacions entre els habitants i la vida quotidiana que s’ha viscut al llarg de generacions, o això sembla al veure-la. Serra va trigar diversos anys a rodar la pel·lícula, que es va estrenar el 1985 amb el títol O movimento das coisas i que va guanyar diversos premis en festivals. Malgrat els premis i l'interès que va despertar, i malgrat que la seva directora formava part del grup de nous cineastes portuguesos, la pel·lícula no va arribar a saltar als circuits comercials i durant gairebé quaranta anys, fins a la seva recuperació a partir de 2021, es va mantenir com un fita oculta del cinema portuguès, que marca un camí però és invisible.  

[...] 

La pel·lícula té trama, però és una trama circular, a la qual podríem incorporar-nos en qualsevol moment. De la mateixa manera, els personatges es van donant el protagonisme uns a altres a mesura que transcorre la metratge. Potser la treballadora de la fàbrica és el personatge que, de manera més evident, porta latent una història que no acaba de desenvolupar-se. Precisament amb el circular té a veure una de les seqüències que més empremta deixa: és el registre d’una festa de la collita, per a la qual es necessita l’ajuda de tot el poble i que també té una part de celebració. [...]. És en aquesta seqüència on l’agut ull pictòric de Serra es fa notar de manera més evident: hi ha primers plans de dones que recorden les pintures del Fayum, només que amb més vivacitat en els colors, menys ocres. El rubor de les galtes de les dones fa pensar en pintures babilòniques mai vistes. [...]. Aquí Manuela Serra va fer màgia. El gest d’emmarcar amb les mans, quan s’està preparant un pla, obre en l’espai un forat on s’incrustarà el temps. 

Mingo Costales, Bárbara. Cuando las cosas se mueven en círculos. A: Letras Libres [en línia]. 1 de maig de 2022. [consulta: 4 de novembre de 2024]. Disponible a: < https://letraslibres.com/cine/cuando-las-cosas-se-mueven-en-circulos/>.  
 

Bibliografia

Tota la documentació citada està disponible a la Biblioteca del Cinema 

Castro, Ilda. Manuela Serra. A: Cineastas portuguesas 1874-1956. Lisboa: Cinemateca Portuguesa-Museu do Cinema / ANIM, 2000, pàgines 180-200. Depòsit Legal núm. 159956/00.  

Gomes, Hugo. “The Movement of Things”: requisition to Charon for a Lost Paradise” [en línia]. Cinemagain: 10 de desembre de 2023. [consulta: 4 de novembre de 2024]. Crítica en el blog. Disponible a: <https://cinemagain.blogs.sapo.pt/the-movement-of-things-requisition-to-29618>. 

Lost & Found. Tándem #03 Carlos Martínez Peñalver-Mas, O movimento das coisas [en línia]. Lost & Found. [consulta: 4 de novembre de 2024]. Per sol·licitar projecció de la pel·lícula. Disponible a: <https://lostandfoundfilms.com/es/catalogo/peliculas/29/o-movimento-das-coisas>. 

Numax. O movimento das coisas [en línia]. Numax. Cine. O movimento das coisas. [consulta: 30 d’octubre de 2024]. Pdf enllaçat requereix Adobe Acrobat Reader. Disponible en: < https://numax.org/cine/ficha/o-movimento-das-coisas?locale=es>. 

Santos, Càtia. “O Movimento das Coisas”, de Manuela Serra: O Portugal que ñao divisa o futuro. A: Cinema Sétima Arte [en línia]. 11 de desembre de 2022 [consulta: 4 de novembre de 2024]. Crítica a la revista. Disponible a: <https://www.cinema7arte.com/o-movimento-das-coisas-de-manuela-serra-o-portugal-que-nao-divisa-o-futuro/>.