Premsa

Presentació del llibre ‘Cineastxs’

28/05/2024

El volum, coeditat per la Filmoteca de Catalunya i l’editorial Lunwerg, recull un centenar de retrats de cineastes que han passat per la seu del Raval els darrers 12 anys i les dedicatòries que han deixat al llibre de signatures. La presentació, divendres 7 de juny a les 18.00 h a la Sala Laya, comptarà amb la presència dels seus autors: Óscar Fernández Orengo (fotografies) i Esteve Riambau (textos), acompanyats de l’autora del pròleg, Cristina Consuegra. L’acte es completarà amb la projecció final del film ‘Chambre 999’ (2023) de Lubna Payoust.

Centenars de cineastes han passat per la nova seu de la Filmoteca des que es va inaugurar ara fa més de dotze anys. Noranta-set d’ells han estat recollits en un llibre que, editat per Lunwerg, recull fotografies d’Óscar Fernández Orengo, un text d’Esteve Riambau que recorda el seu pas per la Filmoteca i la seva empremta en el llibre de signatures.

Cada fotografia captura una mirada acostumada a veure el món des de darrera una càmera. Darrera cada personatge hi ha uns records i unes vivències que vam compartir i valia la pena conservar.

La sessió de presentació del llibre, divendres 7 de juny a les 20.00 h a la Sala Chomón de la Filmoteca de Catalunya, anirà a companyada del film Chambre 999 (2023) de Lubna Payoust, que a la manera de Wim Wenders a Room 666 (1982), demana l’opinió sobre el futur del cinema a col·legues que han assistit al Festival de Cannes, com Olivier Assayas, Claire Denis, David Cronenberg, Paolo Sorrentino, Cristian Mungiu, Pietro Marcello, Lynne Ramsay, Agnès Jaoui, Albert Serra, Ruben Östlund o Alice Rohrwacher.

Bigas Luna
Bigas Luna

 

Cineastxs

A les filmoteques, els cineastes s’hi troben com a casa. Saben que s’hi conserven les seves pel·lícules i que es projecten davant d’un públic atent, en les condicions més properes a les originals i sense ingerències mediàtiques ni comercials. Des de la inauguració de la nova seu al barri barceloní del Raval, per la Filmoteca de Catalunya han desfilat centenars de cineastes de diferents cultures, èpoques i estils, però amb una idèntica passió per compartir les seves creacions. Des de fa anys, Óscar Fernández Orengo fotografia cineastes per tot el món i a la Filmoteca ha trobat un paradís privilegiat per desenvolupar el seu projecte de vida.

El fruit d’aquest material és un centenar de retrats de directors, productors, guionistes, actors o tècnics que, entre el 2012 i el 2024, van ser convidats a presentar les seves pel·lícules. Les seves mirades a la càmera de l’Óscar, sempre en blanc i negre i majoritàriament carregada amb pel·lícula analògica, són còmplices. Pertanyen a caçadors d’imatges en moviment atrapats per una instantània que els immortalitza en el temps i els integra en una galeria col·lectiva on s’encavalquen coincidències i reciprocitats.

Esteve Riambau
Director de la Filmoteca de Catalunya
Fragments de la Introducció del llibre

Agnès Varda
Agnès Varda

 

Amb la col·laboració de:

Logo Lunwerg