Premsa

‘Primavera Santos’ a la Filmoteca

08/05/2024

En tres dimarts consecutius de maig (14, 21 i 28), es presentarà una selecció de les incursions de Carles Santos en el món del cinema, com a complement de l’homenatge a l’artista que impulsa el Centre de les Arts Lliures de la Fundació Joan Brossa. El genial músic i compositor de Vinaròs va tenir una particular relació amb el cinema com a guionista, realitzador o compositor de bandes sonores, amb diverses col·laboracions amb Pere Portabella.

La Filmoteca de Catalunya s’afegeix al programa d’activitats de la Primavera Santos que promou el Centre de les Arts Lliures de la Fundació Joan Brossa amb un viatge pel cinema vist per l’artista durant tres dimarts de maig consecutius (14, 21 i 28).

Virtuós del piano i abanderat de l’avantguardisme més lliure, al llarg de la seva carrera Carles Santos (Vinaròs, 1940-2017) fa diferents incursions en el cinema. Com a realitzador, com a guionista, al costat de Pere Portabella, i com a compositor de bandes sonores per a films, entre d’altres, de Jordi Cadena i Mariaelena Roqué. Són pel·lícules indòmites, fruit d’un compromís compartit amb l’experimentació.

Amb la voluntat d’eixamplar les possibilitats de la narrativa fílmica, el seu treball convoca una atenció precisa per l’escolta: una melodia que sembla variar quan la imatge canvia; un silenci que apel·la a la memòria auditiva de l’espectador; o una música que ofereix un nou context al moviment corporal. 

A partir de la tensió entre el compromís amb l’ofici de pianista i l’exploració d’experiències musicals, Carles Santos no ha deixat d’interpel·lar-nos. Les paraules que de jove li diu el poeta Joan Brossa després d’un concert (“Ja saps tocar el piano. I ara, què?”) marquen la temperatura de les seves accions i composicions, que passen de l’academicisme a la gosadia de l’avantguardisme.

Acció Santos (Pere Portabella, 1973)
Acció Santos (Pere Portabella, 1973)

La programació de Primavera Santos a la Filmoteca s’obre dimarts 14 de maig amb una sessió de peces curtes en què es projectaran L’àpat (Carles Santos, 1967), recentment digitalitzat per la Filmoteca; L’espectador. Habitació amb rellotge. La llum. Conversa (Carles Santos, 1967); La-re-mi-la... (Carles Santos, 1979), que forma part de la col·lecció Bàsics & Singulars de la Filmoteca, i Piedraperla (Mariaelena Roqué, 1984). La presentaran Mariaelena Roquè, estreta col·laboradora de Santos, i la documentalista Elena Lasala, col·laboradora de Primavera Santos. Dimarts 21 es projectarà, entre d’altres, Belmonte (Jordi Cadena, Cesc Gelabert, 1988), amb presentació del coreògraf i ballarí Cesc Gelabert. El cicle acabarà dimarts 28 amb la sessió Un cinema d’accions musicals, una selecció d’obres entre les quals Acció Santos (Pere Portabella, 1973), presentada per la comissària de l’exposició Carles Santos. I ara què?, Ona Balló, i la músic i compositora Barbara Held.

 

Logo Primavera Santos

 

Amb la col·laboració de:

Logo Centre de les Arts Lliures - Fundació Brossa