Premsa

Jean Renoir obre la programació de 2024

La grande illusion

07/01/2024

El primer gran cicle de l’any està dedicat al mestre francès, director de ‘La Règle du jeu’, ‘La Marseillaise’ o ‘La grande illusion’. Amb una filmografia d’una quarantena de pel·lícules, Jean Renoir va ser referent per als cineastes de la Nouvelle Vague, que el consideraven el seu “patró”.

Jean Renoir (París, 1894 - Beverly Hills, 1979), fill del pintor impressionista Auguste Renoir, va descartar l’ofici de ceramista, al qual l’encaminava el seu pare, per ser director de cinema. Catherine Hessling, l’última model del seu progenitor i amb qui es casaria, és la protagonista dels seus inicis en el cine mut.

Als anys trenta, amb l’amenaça latent del feixisme, es compromet amb el Front Popular amb un cinema de forta càrrega ideològica i esdevé el gran mestre del realisme poètic. Després del fracàs de La Règle du jeu (considerada posteriorment una de les seves grans obres mestres) i la irrupció del nazisme, marxa a Hollywood i hi roda cinc pel·lícules abans de filmar a l’Índia The River per tornar a França en ple esclat de la modernitat.

La seva posada en escena, creativa i personal, va fer que la plana major de la Nouvelle Vague el situés com el seu “patró”. Amb més de quaranta films Renoir ha fusionat amb una harmonia extraordinària estils i gèneres, sempre atent a l’observació detallada de l’home i el seu esperit, i als sentiments personals amagats rere les aparences.

Une partie de campagne
Une partie de campagne

La Filmoteca presenta una extensa retrospectiva amb la pràctica totalitat de la filmografia de Jean Renoir, que inclou títols imprescindibles com Une partie de campagne, Boudu sauvé des eaux, La grande illusion, Le Crime de Monsieur Lange, La Marseillaise o La Bête humaine.

El cicle s’estendrà al febrer amb This Land Is Mine; The Southerner; The Diary of a Chambermaid; La Règle du jeu; The Woman on the Beach; The River; Le carrosse d’or; French Cancan; Elena et les homes; Le Testament du docteur Cordelier; Le déjeneur sur l’herbe; Le Caporal épinglé; Le petit théatre de Jean Renoir; i la visió de Jacques Rivette de Renoir en els tres capítols de la sèrie Jean Renoir, le patron: Jean Renoir, le patron, partie 1: La Recherche du relatif; Jean Renoir, le patron, partie2: La Direction d’acteur; Jean Renoir, le patron, partie 3: La Règle et l’exception.

La Bête humaine
La Bête humaine