Premsa
14/09/2023
El Festival de Cinema de Dansa de Barcelona obre una nova edició dimarts 18 d’octubre a la Sala Chomón, amb un programa dedicat a la cineasta Samantha Shay, Premi Aportació Excepcional al Cinema de Dansa per la seva peça ‘Romance’. Cuba, Haití i el món del circ són els temes de la resta de sessions del Choreoscope que acollirà la Filmoteca.
El cinema no coneix fronteres. La dansa no coneix fronteres. Hi ha un llenguatge comú que els uneix: el llenguatge universal del moviment. Aquesta és la filosofia d’un festival que s’ha anat consolidant, i que un any més té la Filmoteca de Catalunya com una de les seves seus: el Festival de Cinema de Dansa de Barcelona, el Choreoscope.
La sessió d’inauguració presentarà el film guardonat amb el Premi Aportació Excepcional al Cinema de Dansa, Romance de Samantha Shay, fruit de la beca Fulbright al Tanztheater Wuppertal, la mítica companyia de dansa de Pina Bausch, i basat en el relat curt de Miranda July It Was Romance. La protagonista és Naomi Brito, una de les ballarines més joves i la primera intèrpret transgènere de la companyia alemanya. Romance és un diàleg fèrtil entre generacions passades, presents i futures i, a través d’una trobada fresca i poderosa, assegura que el poder d’un llegat envellit no s’esgota mai. Samantha Shay hi serà present per recollir el premi, i presentar el programa, que es completa amb una altra de les seves peces, Mother Melancholia, retrat multifacètic de quatre dones i una elegia al planeta, ambientat i inspirat en l’àlbum del mateix títol de Sóley, una autoproclamada banda sonora per a la fi del món tal com el coneixem, amb el paisatge surrealista i erosionat d’Islàndia com a escenari.
La Filmoteca encara acollirà tres sessions més del Choreoscope 2023. La somme de nos rêves, produïda en col·laboració amb l’École Nationale de Cirque del Canadà, ofereix una immersió íntima i única en el món del circ, i completa la sessió el curt Raw, on un artista del Cirque du Soleil realitza un acte minimalista i cru. Sense maquillatge, sense vestimenta. Filmat amb un toc de surrealisme. Per la seva banda, Kite Zo A és una pel·lícula sensorial sobre els rituals a Haití, des dels antics fins als moderns, realitzada en col·laboració amb poetes, ballarins, músics, pescadors, patinadors extrems i sacerdots vudú, ambientada amb poesia de l’autor haitià Wood-Jerry Gabriel. Finalment, Més enllà de l’arxipèlag presentarà una selecció de curtmetratges en què artistes cubans de la dansa i l’audiovisual porten la dansa a la pantalla des de diferents contextos de residència, existència i expressió.
Amb la col·laboració de: