Programme

Carta blanca a Enrique Vila-Matas

Enrique Vila-Matas

06/09/2023 - 30/09/2023

calendario

Enrique Vila-Matas (Barcelona, 1948) va iniciar la seva carrera d’escriptor com a crític i periodista cinematogràfic a la revista Fotogramas, on les seves famoses entrevistes inventades i les crítiques de films mai vistos ja mostren la seva enorme capacitat de fabular i de difuminar els límits entre ficció i realitat, entre veritat i mentida, que caracteritza la seva obra literària.

També va dirigir dos curtmetratges i va aparèixer com a actor en diverses pel·lícules. Diu que és escriptor per la fascinació que li va causar el personatge de Marcello Mastroianni (un escriptor) a La notte (1961).  La seva és una generació sorgida de la foscor de les sales de cinema i, amb una formació juvenil molt cinèfila, Vila-Matas ha trobat en el setè art una font inesgotable de referències i d’inspiració i una eina creativa per explorar noves formes narratives.

Tal com mostra aquesta Carta blanca, la seva cinefília abraça tant el cinema modern d’autor com el clàssic. Però, tot i la importància del cinema en la seva vida, des que va escriure Nunca voy al cine afirma que no ha tornat a trepitjar cap sala per por de ser descobert.

Programme

Strategia del ragno
L'estratègia de l'aranya
BERNARDO BERTOLUCCI, 1970.
Donovan's Reef
La taberna del irlandés
JOHN FORD, 1963.
A Londoni férfi
El hombre de Londres
BÉLA TARR, 2007.
Simba
BRIAN DESMOND HURST, 1955.
A History of Violence
Una història de violència
DAVID CRONENBERG, 2005.
Uncut Gems
Diamants en brut
BEN SAFDIE, JOSHUA SAFDIE, 2019.
Tam Tam
ADO ARRIETA, 1976.
Hitchcock/Truffaut
KENT JONES, 2015.
Buena Vista Social Club
WIM WENDERS, 1998.
Ni le ciel ni la terre
Ni el cel ni la terra
CLÉMENT COGITORE, 2015.