Premsa

La documentalista Helena Trestíková, protagonista del DocsBarcelona

11/05/2023

La cineasta txeca és la convidada especial de la 26a edició del Festival DocsBarcelona, que li atorga el premi d’honor d’enguany. Trestíková impartirà una masterclass a la Filmoteca, coorganitzada amb la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona, i s’hi podran veure tres dels seus títols més celebrats: ‘Katka’ (2010); ‘Private Universe’ (2012) i ‘The Prisoner of Freedom’ (2021).

Helena Trestíková es va graduar en el programa de Direcció Documental de la FAMU, l’escola de cinema i televisió de Praga. Comença la seva carrera a meitat dels anys setanta i des d’aleshores ha realitzat més de 50 documentals. Els seus interessos cinematogràfics giren sempre al voltant de les relacions humanes i les qüestions socials, i la seva especialitat són els documentals de timelapse, en els quals segueix els seus personatges durant algunes dècades de les seves vides.

L’obra d’Helena Trestíková planteja qüestions rellevants per a la pràctica del cinema documental com ara els límits entre creador i obra, l’ètica subjacent en les relacions que s’estableixen entre la realitzadora i els seus personatges, o el treball de muntatge, en el qual es creen noves relacions temporals o associacions de significat que transcendeixen la realitat.

Helena Trestíková ha guanyat dues vegades la principal competició del Karlovy Vary International Film Festival (amb The Sweet Century, el 1998, i Mallory, el 2015). El 2010, Katka va guanyar el Czech Lion i René va triomfar als European Film Awards de 2008. A més, Trestíková va cofundar la Film and Sociology Foundation (Nadace Film & Sociologie, 1994) i la Fundació Man And Time (Nadace člověk a čas, 1994).

 

El cicle a la Filmoteca

En la petita retrospectiva que es presenta a la Filmoteca de Catalunya es podran veure tres dels seus títols més celebrats: Katka (2010), retrat extraordinàriament cru i sense censura al llarg de 14 anys d’una jove toxicòmana que viu al límit de l’existència humana, però que busca desesperadament l’amor i la salvació; Private Universe (2012), intensa crònica dels canvis de la societat txeca en les darreres quatre dècades a través del seguiment d’una família, i la recent René – The Prisioner of Freedom (2021), estrenada al festival IDFA d’Amsterdam, on recupera el personatge que havia seguit al llarg de 20 anys en una presó juvenil a l’època comunista a René (2008), i el segueix durant 13 anys més, convertit en un outsider a la cinquantena que mira de no tornar a la presó i reflexiona sobre els canvis de la societat que l’envolta.

Katka
Katka

 

Masterclass d’Helena Trestíková
ivendres 19 de maig 2023 a les 17.30 h
Sala Chomón

Per a aquesta classe magistral, la cineasta ha fet una selecció íntima i acurada d’algunes de les seqüències de la seva filmografia que més l’han influït i que han condicionat la seva manera de fer cinema. A través d’aquestes seqüències podrem descobrir la seva forma de treballar i els reptes als quals s’ha hagut d’enfrontar a l’hora de filmar els seus personatges durant tants anys de les seves vides. La sessió serà conduïda per Marga Almirall, de la Mostra International de Films de Dones de Barcelona.

Sessió gratuïta. Entrades disponibles exclusivament a taquilla.

 

Amb la col·laboració de:

Logo DocsBarcelona