Programme

Ousmane Sembène

Ousmane Sembene

25/05/2023 - 09/06/2023

calendario

Celebrem el centenari del senegalès Ousmane Sembène, considerat el “pare del cinema africà” i una figura cabdal en el despertar cultural de l’Àfrica postcolonial.

D’origen pobre, va haver de deixar l’escola per guanyar-se la vida en mil oficis (mecànic, fuster, manobre...) abans de ser mobilitzat per l’exèrcit francès durant la Segona Guerra Mundial i fer d’estibador a Marsella, on esdevé sindicalista, entra al Partit Comunista i inicia una carrera literària d’èxit que li facilita una beca per estudiar cinema a Moscou. És aleshores, a quaranta anys, quan decideix fer-se cineasta per tal de fer arribar les seves idees a l’extens públic africà, generalment analfabet.

El 1966, instal·lat definitivament al Senegal, dirigeix el primer llargmetratge subsaharià de la història i endega una filmografia progressista i profundament popular que plasma la realitat dels problemes socials i polítics del seu país tot plantant la llavor d’una obra d’arrels autòctones, orgullosa de la seva identitat, que reinterpreta radicalment la història i la cultura africanes i que acabarà sent la més influent i determinant del continent negre.

 

Amb la col·laboració de:

Wallay Cinémathèque française

 

 

 

 

Programme

La noire de... | Borom Sarret
La noire de... | El carretero
OUSMANE SEMBENE, 1962-1969.
Faat Kiné
OUSMANE SEMBÈNE, 2000.
Camp de Thiaroye
OUSMANE SEMBÈNE, THIERNO FATY SOW, 1988.
Emitai | Niaye
OUSMANE SEMBÈNE, 1971.
Xala
OUSMANE SEMBÈNE, 1974.
Ceddo
OUSMANE SEMBÈNE, 1977.
Moolaadé
OUSMANE SEMBÈNE, 2004.