Premsa
22/09/2022
Alina Grigore inaugura el cicle de cinema romanès actual. La guanyadora de la Concha d’Or de Sant Sebastià l’any passat amb ‘Blue Moon’ encapçala la selecció de films que, com cada any, arriben gràcies a l’Instituto Cultural Rumano de Madrid. El cicle presenta mitja dotzena de títols destacats d’alguns dels autors de la Nova Onada del Cinema Romanès, como Radu Jude o Radu Muntean.
Com cada any, aquest cicle promogut per l’Instituto Cultural Rumano de Madrid ens acosta a sis de les propostes més estimulants del cinema romanès actual, llargmetratges de ficció que han tingut molt bona acollida en festivals d’arreu del món. I és que aquesta cinematografia, en alça constant, és el bressol de l’evolució imparable d’uns talents que van donar lloc a l’anomenada Nova Onada Romanesa, que arrenca el 2005 amb La mort del senyor Lazarescu, i de la qual enguany trobem representants com Radu Jude i Radu Muntean, en pel·lícules amb una sensibilitat políticament urgent i inclusiva que es resisteix als prejudicis d’una ultradreta que ressorgeix.
Sota el paraigua del drama i la comèdia, els films seleccionats manifesten un seguit de disfuncions sociopolítiques que van des del contrast entre tradició i emancipació femenina fins a l’exploració entre el concepte d’obscenitat i la hipocresia social, passant pels límits de la generositat burgesa o la relació entre gènere i poder en un entorn opressiu i la intolerància homòfoba.
La programació s’inaugura el dimarts 27 de setembre amb Blue Moon, debut en la direcció d’Alina Grigore, que serà a la Sala Chomón per presentar-la. La pel·lícula segueix l’evolució psicològica d’una jove que mira d’aconseguir una educació superior i fugir del maltracte de la seva família disfuncional. Un retrat de la violència exercida contra les dones a la Romania rural que va ser mereixedora del màxim guardó al festival de Sant Sebastià de l’any passat. I el predecessor de Carla Simón i Alcarràs com a guanyador de l’Os d’Or de Berlín es podrà veure dimecres 28. Es tracta d’Un polvo desafortunado o porno loco, de Radu Jude, exploració amb mirada corrosiva de la relació entre l’individu i la societat a partir del cas d’una professora de secundària que veu el seu lloc de feina en perill quan es filtra a internet un vídeo sexual protagonitzat per ella mateixa i la seva parella.
També forma part de la programació el film que Romania ha triat com a candidat a l’Oscar a la millor pel·lícula internacional, Inmaculada, que va ser distingida amb el Premi Lleó del Futur – Luigi De Laurentis al Festival de Venècia 2021. Ana Dumitrascu hi fa una interpretació molt elogiada en la pell d’una heroïnòmana en procés de rehabilitació. Premiada als festivals de Gijón i Trieste, Entre valles, de Radu Muntean, és una paràbola social que despulla la facilitat amb què s’ensorren les bones intencions dels protagonistes urbanites que fan un viatge humanitari que s’estronca.
La selecció es completa amb Campo de amapolas, una de les primeres produccions de temàtica gai produïda a Romania, on aquestes projeccions solen ser boicotejades. Basada en un fet real, explica la història d’un policia que amaga la seva homosexualitat i ha d’intervenir en un atac homòfob a un cinema que projecta un film de temàtica LGTBIQ+. Dirigit per Eugen Jebeleanu, ha estat premiat a Toronto i al D’A barceloní. I No Rest for the Old Lady, d’Andrei Gruzsniczki, segueix la història de dos amics ancians, un dels quals acaba d’enviudar i sembla que estigui perseguit per l’esperit de la seva dona.
Abans d’arribar a Barcelona, el cicle de cinema romanès actual ja ha passat per Madrid, Santander i València, i més endavant també es podrà veure a Sevilla, Saragossa i Oviedo.
Amb la col·laboració de: