Premsa

Cicle Marguerite Duras

Les Lieux de Marguerite Duras

27/02/2022

Del 8 de març al 8 d'abril, la Filmoteca de Catalunya dedica una retrospectiva a l'obra cinematogràfica de l’escriptora, en diàleg amb l’exposició ‘Marguerite Duras’ que presenta La Virreina Centre de la Imatge a partir del 12 de març.

Marguerite Duras (Gia Định, 1914 - París, 1996) és un dels escassos exemples d’autora de culte que, simultàniament, esdevé una icona popular. Amb cinquanta-sis llibres, dinou pel·lícules i dotze guions cinematogràfics, a més d’una producció televisiva poc investigada, la seva obra ocupa un lloc d’enorme influència en la literatura i el cinema europeus de la segona meitat del segle XX.

En correspondència amb l’exposició que li dedica La Virreina Centre de la Imatge, del 12 de març al 2 d’octubre, Marguerite Duras, la Filmoteca de Catalunya ofereix un cicle amb bona part dels seus treballs cinematogràfics, en els quals predomina la paraula, però també unes imatges que ens transporten visualment a l’univers oníric suggerit per les seves novel·les.

Escriptora, guionista, polemista en premsa escrita i televisada, Marguerite Duras va ser també cineasta, directora d’una obra que s’ha encasellat amb l’etiqueta de Rive Gauche, però que desborda qualsevol llera. A la pantalla, paraula i banda sonora teixeixen una musicalitat que es conjuga amb el ritme de les imatges. Descontenta de les adaptacions de les seves obres en mans alienes, va saltar darrere la càmera amb la voluntat de “substituir un llenguatge per un altre” i, fins i tot, “de destruir l’autor del llibre”.

L’exposició Marguerite Duras que presenta La Virreina Centre de la Imatge, comissariada pel director del centre Valentín Roma, és la primera dedicada a Marguerite Duras a l’Estat espanyol i l’única retrospectiva de caràcter museogràfic que, fins avui i en l’àmbit internacional, recorre el conjunt de la seva obra literària, fílmica i televisiva.

Le Camion
Le Camion 

 

En col·laboració amb La Virreina, el cicle de la Filmoteca inclou dues sessions especials comentades: divendres 25 de març a les 19.30 h a la Sala Laya, projecció de Le Camion i conversa amb l’escriptora Marta Sanz; dimecres 30 de març a les 20.00 h a la Sala Chomón, presentació de Césarée, Les Mains négatives i L’Homme atlantique a càrrec de la docent i investigadora cinematogràfica Ana Aitana Fernández Moreno.

 

Amb la col·laboració de:

Logo La Virreina Centre de la Imatge