Premsa

Programació març 2022

Edipo re

15/02/2022

Retrospectives de Pier Paolo Pasolini coincidint amb el seu centenari, Marguerite Duras en diàleg amb l'exposició que li dedica La Virreina Centre de la Imatge, i Tim Sutton en el marc de l'Americana Film Fest. Continua la celebració dels 10 anys de la Filmoteca al Raval, amb el record de moments inoblidables i les joies de les filmoteques amigues. Flor Aliberti a Dies curts i el cicle Joves Programadors Moving Cinema.

Centenari Pasolini
Coincidint amb els cent anys del l’escriptor i cineasta italià, el cicle Pier Paolo Pasolini: cinema contra televisió recupera algunes peces clau del poeta, i posa el focus en la seva relació amb un mitjà que criticava obertament però que també va utilitzar com a vehicle de la seva obra i el seu missatge subversiu. El cicle serà presentat per Roberto Chiesi, responsable del Centre d’Estudis Pasolini de la Cineteca de Bologna, que també ens porta una còpia restaurada d’Èdip rei per celebrar els deu anys de la Filmoteca al Raval.

Marguerite Duras
Escriptora, guionista, polemista en premsa escrita i televisada, Marguerite Duras va ser també cineasta. En correspondència amb l’exposició polièdrica Marguerite Duras que li dedica La Virreina Centre de la Imatge, oferim bona part dels seus treballs cinematogràfics, en els quals predomina la paraula però també unes imatges que ens transporten visualment a l’univers oníric suggerit per les seves novel·les.

India Song
India Song

Tim Sutton a l'Americana Film Fest
El protagonista de la retrospectiva del festival d’enguany és aquest director que, amb tan sols sis llargmetratges, s’ha convertit en una de les veus més personals dins del cinema indie americà de la darrera dècada i una presència habitual als festivals més prestigiosos. Aquest març Sutton visitarà la Filmoteca per presentar una filmografia que ha estat comparada a les de Terrence Malick, David Gordon Green o Gus Van Sant pels seus plantejaments estètics.

10 anys de la Filmoteca al Raval: moments inoblidables
El cicle transversal que recorda al llarg de tot l’any pel·lícules que han marcat la història de la Filmoteca la darrera dècada porta aquest mes dos films per al record: Los Tarantos, un dels títols que formen part del catàleg Bàsics & Singulars i que ens trasllada a l’exposició Rovira Beleta. Més enllà de ‘Los Tarantos’, i Lili Marleen, que va acompanyar el memorable concert de Hanna Schygulla a la Sala Chomón l’any 2016.

Lili Marleen
Lili Marleen

Dies curts: Florencia Aliberti
Amb formació en filosofia i cinema, l’obra d’aquesta cineasta conté un doble vessant, crític i formal: uneix discursos sobre el gènere, la sexualitat o la creació de subjectivitats en l’era de YouTube amb una recerca formal constant en què experimenta amb tècniques com la fotografia, el collage i el found footage. Aliberti compartirà amb el públic una mostra dels seus curtmetratges i els seus mètodes de treball.

Joves Programadors Moving Cinema 2021-2022
Un grup de joves d’entre setze i vint anys apassionats del cinema han programat per a la Filmoteca el cicle On és el temps perdut? Presenten retrats de la joventut amb cineastes allunyats en el temps però propers pel seu esperit cinematogràfic: Ermanno Olmi, Chantal Akerman, Michel Brault, Mia Hansen-Løve i Caroline Pitzen, de qui estrenen a Catalunya la seva opera prima.

 

Quinqui Stars
Quinqui Stars

I també...

Divendres 4 de març, jornada dedicada al fenomen quinqui, coincidint amb la publicació de la biografia d’Ángel Fernández Franco, conegut popularment com El Torete, de Marco Antonio López Vilaplana. Tot un subgènere que va triomfar en la transició i que serà analitzat amb les projeccions del documental de Juan Vicente Córdoba Quinqui Stars, i de Perros callejeros, de José Antonio de la Loma, rematada amb un col·loqui sobre el fenomen i l’actuació en directe de Bordón 4.

Les malalties minoritàries seran al centre de tres sessions que s’acompanyaran d’interessants taules rodones amb especialistes per reflexionar sobre bioètica i la necessitat de dedicar més esforços a la investigació.

The Elephant Man
The Elephant Man

Cinema mut i música electrònica es donen la mà al Festival Visual Phonic, una innovadora iniciativa que presentarà el Nosferatu de Murnau, que ara compleix 100 anys, amb banda sonora creada en directe pel DJ Kosmos. La sessió es completarà amb presentació del llibre Criaturas del cine expressionista alemán, de Guillermo Triguero.

Projecció d’Esquilache, de Josefina Molina, presentada per la directora i l’autor de la seva banda sonora, José Nieto. La sessió servirà de presentació del llibre del compositor Música y estructura narrativa. Un estudio de la narración audiovisual desde el punto de vista de la música.

Presentació́ de la publicació́ Un trajecte pels feminismes fílmics. 30 anys de la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona, escrita per Marta Selva i Anna Solà, en una sessió que recordarà les tres dècades d’aquesta mostra indispensable, amb obres de les realitzadores Cecilia Bartolomé, Carole Roussopoulos i Eugènia Balcells.

Comiat de l’exposició Perejaume. Donar cabuda, el 30 de març. El dia abans, una sessió complementària de cloenda presentarà els curtmetratges Séchage (Érik Bullot i Perejaume, 1997) i Femer (Jaume Coscollar i Ana Pfaff, 2022), amb un diàleg obert amb l’artista.