Premsa

Programació desembre 2021

06/11/2021

 Berlanga i Fernán Gómez
Dues figures imprescindibles del cinema espanyol del segle XX que haurien fet cent anys aquest 2021. Les seves carreres tenen alguns punts de contacte: Berlanga va debutar en la direcció (amb Bardem) a Esa pareja feliz (1953), protagonitzada per un ja consagrat Fernán Gómez. Per això presentem un cicle conjunt que ens acompanyarà tot el mes de desembre, i principis de gener, i que arrenca el dia 5 amb les seves veus en primera persona, a través de les entrevistes que els va fer Joaquín Soler Serrano (febrer i agost de 1980) al mític programa de Televisió Espanyola A fondo. El cicle rebrà una visita especial, la de David Trueba per presentar el retrat directe i sincer que va fer de Fernán Gómez a La silla de Fernando (16 de desembre) i Esa pareja feliz (17 de desembre).

La revolució oblidada. Cinema iranià anterior a 1979
Amb la revolució islamista del 1979 va desaparèixer un dels cinemes més innovadors d’aquella època. Obres mestres de la Nova Onada Iraniana que van ser prohibides, perdudes o simplement oblidades pel règim fonamentalista arriben ara acabades de restaurar, en aquest cicle coordinat pel cineasta d’origen iranià Eshan Khoshbakht, codirector de Il Cinema Ritrovato, el festival de clàssics i restauracions que organitza la Cinemateca de Bolonya.

Filmfarsi
Filmfarsi

Flors a l’infern. L’edat d’or del cinema coreà
Arriba la retrospectiva que s’acaba de presentar al Festival de Sant Sebastià dedicada a l’etapa daurada del cinema coreà dels anys cinquanta i seixanta. Films realitzats després de la guerra civil que mostren una Corea que es recuperava del trauma bèl·lic, amb condicions de vida duríssimes, a la vegada que també reflecteixen l’afany de desenvolupament de les societats modernes i capitalistes.

Geomeun meori
Geomeun meori 

Reteena. Festival Audiovisual Jove de Barcelona
La Filmoteca acull part de la programació d’aquest festival adreçat especialment al públic adolescent. Seran quatre sessions, entre les quals una selecció dels millors curtmetratges catalans de l’any i Ovella, l’obra col·lectiva dirigida pels alumnes d’últim any de grau de l’ESCAC.

Centenari Friedrich Dürrenmatt
El commemorem amb dues adaptacions de l’obra del gran escriptor i dramaturg suís en llengua alemanya i un documental que ens acosta la història d’amor i complicitat intel·lectual amb la seva dona, Lotti Dürrenmatt-Geissler. Amb la col·laboració del consolat general de Suïssa a Barcelona.

Boris Lehman
Autor d’una ingent producció, la majoria en super8 i 16 mm, el realitzador belga ha desenvolupat una particular forma de ficció autobiogràfica partint de la seva quotidianitat. A la Filmoteca presentarà els dies 10 i 11 de desembre Temptatives de descriure’s a un mateix, on combina el diari filmat amb la pel·lícula epistolar i de viatges, i la crònica veïnal Magnum Begynasium Bruxellense. També hi haurà projeccions a Xcèntric CCCB, Nook i Zumzeig.

Magnum Begynasium Bruxellense
Magnum Begynasium Bruxellense

Homenatge a Josep Maria Forn
Director, productor i guionista, va ser director general de cinematografia del Departament de Cultura, fundador de l’Institut del Cinema Català i president del Col·legi de Directors. Un gran home de cinema del país recentment desaparegut que serà recordat en una sessió el 22 de desembre entre familiars, amics i col·laboradors.

 

I també...

Acaben les activitats de l’Any Chomón amb una sessió de cinema-concert amb la col·laboració de l’ESMUC, amb música en directe composta i interpretada per alumnes de l’escola.

Darreres sessions de la retrospectiva que recorda el centenari del mestre del cinema indi Satyajit Ray. Amb la col·laboració de la Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya i l’Asian Film Festival de Barcelona.

Estrena del documental Endless Cinema, que reflexiona sobre cap a on va l’art cinematogràfic amb la veu de nou cineastes singulars: Agnès Varda, Gonzalo Suárez, Deepa Mehta, Naomi Kawase, Michael Haneke, Apichatpong Weerasethakul, François Ozon, Isabel Coixet i Carlos Reygadas.

El Premi Film-Història 2021 ha estat atorgat a Gemma Nierga i Jaume Figueras per la millor obra de divulgació cinematogràfica publicada el 2020: El cine que ens va obrir els ulls (Rosa dels Vents). Tots dos presentaran la projecció de Cuando ruge la marabunta.

Sessió d’inauguració del festival Africa Moment, dedicat a les arts escèniques del continent africà.

Sessions In Memoriam dedicades al director nord-americà Monte Hellman, amb les projeccions de Carretera asfaltada en dues direccions i Iguana, aquesta darrera presentada per Josep Maria Civit, que hi va fer la direcció de fotografia.

I un altre homenatge a un actor que hauria fet cent anys, Luis Ciges, amb dos papers protagonistes que Javier Fésser va brindar a un dels secundaris irrepetibles del cinema espanyol: El milagro de P. Tinto i Aquel ritmillo.

El milagro de P. Tinto
El milagro de P. Tinto