Premsa
26/10/2021
‘Poetes’, d’Ona Balló i Carles Torres, retroba alguns dels organitzadors i participants del Primer Festival Popular de Poesia Catalana (1970), conegut com a Price dels poetes. ‘Gosar poder’, d’Isaki Lacuesta, parteix de l’homenatge que el Memorial Democràtic va organitzar el 2020 en record del 50è aniversari del Price dels poetes. L’estrena de les dues pel·lícules tindrà lloc el divendres 12 de novembre a les 20.00 h a la Sala Chomón.
L’octubre de 2020, el Memorial Democràtic i la Direcció General de Memòria Democràtica van organitzar un acte al teatre de la Biblioteca de Catalunya, amb motiu del 50è aniversari del Primer Festival Popular de Poesia Catalana. Hi van participar trenta poetes de diferents estils i generacions, com ara Marta Pessarrodona ‒que ja havia participat al Primer Festival, l’any 1970‒, Juana Dolores Romero, Francesc Parcerisas, Perejaume o Maria Cabrera, entre d’altres. S’hi va projectar també la pel·lícula Poetes catalans, del cineasta Pere Portabella, enregistrada de forma clandestina al Gran Price el dia del festival, amb imatges de gran valor històric en què apareixen Pere Quart, Joan Brossa, Salvador Espriu i Gabriel Ferrater.
Arran de l’homenatge de l’any passat, el Memorial Democràtic ha coproduït, juntament amb Lastor Media, dos documentals que es presenten divendres 12 de novembre a les 20.00 h a la Filmoteca de Catalunya: Gosar poder, d’Isaki Lacuesta, i Poetes, d’Ona Balló i Carles Torres. La presentació anirà a càrrec del director del Memorial Democràtic, Vicenç Villatoro; el director de la Filmoteca de Catalunya, Esteve Riambau, i els directors dels documentals. A més de la presentació a la Filmoteca aquest divendres, els dos documentals es podran veure al festival Temporada Alta el 17 de novembre a les 20.00 h als cinemes Truffaut de Girona.
El 25 d’abril de 1970, es va celebrar el Primer Festival Popular de Poesia Catalana al Gran Price, sala de ball i seu de la boxa i la lluita lliure a Barcelona. Va ser un recital de poesia resistent que va esdevenir un clam per les llibertats. Hi van assistir unes tres mil persones i va comptar amb la participació de poetes i actors de totes les generacions. La iniciativa va néixer de la Comissió Coordinadora de Forces Polítiques de Catalunya, que aplegava els partits polítics clandestins, amb la finalitat d’impulsar un gran acte públic de mobilització popular de solidaritat amb el moviment obrer i les famílies dels presos polítics.
Poetes
Ona Balló i Carles Torres. 2021, DCP, color i b/n, 40’
Poetes es retroba, des d’una mirada íntima, amb alguns dels organitzadors i participants del recital de 1970. Avui el film de Portabella, Poetes catalans, és l’únic testimoni visual de l’esdeveniment. Qui recorda les hores d’un dia de fa cinquanta anys? Quins són els records que la pel·lícula no ha modificat? De totes les persones implicades en el Price dels poetes, avui dia romanen vius, entre d’altres, el mateix Portabella, Frederic Amat (responsable de l’escenografia), Marta Pessarrodona (escriptora i, en aquell moment, també companya de Gabriel Ferrater), l’actriu Carme Sansa, Montserrat Torras i Joan Antoni González, dos dels organitzadors. El públic, com diu Frederic Amat al documental, n’és un protagonista més, potser el principal. Els càntics de la gent fan de sinalefa entre les intervencions i animen els poetes a pujar al ring, a compartir una lluita antifeixista que es bat fora dels murs d’aquell indret. El documental es pregunta què va significar aquell moment històric i què en queda, de tot allò.
Gosar poder
Isaki Lacuesta. 2021, 16 mm digitalitzat, color, 60’
Isaki Lacuesta ha creat una obra cinematogràfica a partir de l’homenatge que es va fer al teatre de la Biblioteca de Catalunya el 5 d’octubre de 2020, amb motiu del 50è aniversari del Price dels poetes . El documental de Lacuesta arrenca amb Marta Pessarrodona, continua amb «Tancar l’infern», de Blanca Llum Vidal, i amb Martí Sales, Juana Dolores, Josep Pedrals, Vicenç Altaió, Gabriel Ventura, Mireia Calafell, Míriam Cano, Eduard Escofet, Maria Cabrera, Antoni Clapés, Anna Gual, Núria Martínez-Vernis, Pol Guasch, Raquel Santanera i Pau Riba, entre molts d’altres, amb l’acompanyament musical de Marina Herlop. La vetllada s’acaba amb una lectura coral de «La cançó del gosar poder» de Gabriel Ferrater. La pel·lícula, rodada en 16 mm, destaca els plans tancats, la prosopopeia cinematogràfica i algunes pinzellades cinematogràfiques dels poetes en espais singulars. L’homenatge recau en la figura del mateix poeta, un tipus de personatge que forma part de l’univers del cineasta.
Amb la col·laboració de: