Premsa
10/09/2021
La capital cubana és la ciutat convidada de les festes de La Mercè d’enguany, i la Filmoteca proposa un petit cicle d’un dels cineastes que millor ha retratat la realitat havanera. Bebé Pérez, filla del cineasta i actriu a una de les pel·lícules programades, ‘La vida es silbar’, presentarà els tres films que integren el cicle.
Les festes de La Mercè 2021 tenen L’Havana com a ciutat convidada. La Filmoteca de Catalunya, com ha fet els darrers anys, s’afegeix a aquest agermanament amb la projecció de tres títols emblemàtics de Fernando Pérez, considerat per molts el millor cronista actual de la capital de Cuba en el pla cinematogràfic. Les tres pel·lícules programades exemplifiquen la voluntat del cineasta de moure’s en estils diferents, de fugir dels tòpics i prejudicis establerts entorn de la realitat cubana i d’expressar grans esdeveniments a través de les individualitats i el retrat de personatges complexos. La filla del director, Bebé Pérez, també cineasta i actriu en un dels seus títols més populars, La vida es silbar (1998), presentarà el cicle.
Fernando Pérez es referia així a la pel·lícula que obrirà el programa el dimarts 21 de setembre a les 20.00 h a la Sala Chomón: "La vida es silbar és una pel·lícula sobre el tema de la felicitat en clau d’absurd. És també un film sobre la meva ciutat, l’Havana, en aquest final de segle, en què l’absurd i el meravellós formen part de la quotidianitat”.
Suite Habana (2003) (dimecres 22 de setembre a les 20.00 h a la Sala Chomón i divendres 24 de setembre a les 16.30 h a la Sala Laya) és un documental que narra un dia en la vida de deu ciutadans corrents de l’Havana. Fernando Pérez prescindeix de la paraula i només s’acompanya d’imatges, so i música per parlar d’aquests personatges que representen la diversitat dels grups socials que es mouen per la capital cubana.
El darrer film del cicle és Últimos días en La Habana (2016) (dijous 23 de setembre a les 19.30 h a la Sala Laya), on Pérez fa un homenatge al seu mestre Tomás Gutiérrez Alea recuperant, en certa manera, el personatge que interpretava Jorge Perugorría a Fresa y chocolate. La pel·lícula també veu de l’atmosfera dels personatges retratats a Suite Habana, amb la història d’un malalt terminal de sida i la persona que el cuida, que mostra aspectes de la realitat cubana com l’homofòbia, les dificultats de la vida quotidiana o el somni estatunidenc. Ambientada en el bulliciós i subjugador barri de Centro Habana, el film es va presentar a la Berlinale i es va endur el premi al millor film iberoamericà al Festival de Màlaga.
Amb la col·laboració de: