Premsa

Alba G. Corral presenta el concert audiovisual ‘Perspectives’

Imatge concert Alba G. Corral

17/02/2021

L’actuació tindrà lloc dimarts 23 de febrer a les 20.00 h a la Sala Chomón en el marc del cicle ‘Per amor a les Arts’, amb la col·laboració del Palau de la Música Catalana, del qual Corral és artista visual convidada aquesta temporada. Alba G. Corral oferirà un paisatge digital a partir de la imatge gràfica que ha creat per al Palau i la seva interacció amb la música en base a codis algorítmics.

La Filmoteca de Catalunya i el Palau de la Música Catalana presenten dimarts 23 de febrer una sessió especial dins del cicle Per amor a les Arts. Excepcionalment se celebrarà a les 20.00 h a la Sala Chomón, i consistirà en una acció performativa d’Alba G. Corral.

L’artista visual donarà vida a la gràfica creada per al catàleg de la temporada actual del Palau de la Música Catalana, acompanyada de la música composta amb el seu alter ego Namba. Desenvolupades amb codi de programació, imatges i composicions sonores, la combinació audiovisual retrà homenatge a les dones que han actuat en aquesta institució al llarg de la seva història, entre les quals hi ha Wanda Landowska.

Alba G. Corral
Foto: Claudia Murall

Alba G. Corral (Madrid, 1977) confessa que va trigar molt de temps a considerar-se artista. La precarietat massa associada a les arts digitals i el fet afegit de ser dona, la feien dues voltes rebel. Després de quinze anys instal·lada a Barcelona (ara resideix a Sant Carles de la Ràpita) i de ser considerada un referent internacional en la seva disciplina, aquesta condició ja no la discuteix ningú. Per l’envergadura de la seva feina i per un posicionament gairebé polític de la seva condició de creadora.

El Palau de la Música Catalana acull com a artista convidada d’aquesta temporada aquesta programadora de codi, de software generatiu, una activista de l’art que coneix el pols de l’underground experimental barceloní de la darrera dècada. Des de sales ja extingides com el Zentraus Club de la Rambla del Raval, espais d’avantguarda com l’Hangar o centres de creació multimèdia com el Niu del Poblenou. Aquest és l’ecosistema d’una artista que ja ha passat per festivals imprescindibles, com Sónar, Primavera Sound, Red Bull Music Academy, Eufònic, MIRA Digital Arts Festival, L.E.V. o Mutek, entre molts altres. Una poètica visual que s’ha pogut veure a diferents continents amb formats que van de la instal·lació al full dome. El 2014 va rebre el premi al millor show audiovisual de l’any als Vicious Awards, i l’estiu de 2019 va inaugurar el Festival Grec amb el mític Kronos Quartet en una nova fita com a creadora i performer.

Alba G. Corral pinta paisatges digitals que dialoguen amb la música que acompanya. Exhibicions visuals a gran escala creades a partir de la programació d’un codi algorítmic – comportaments preestablerts– que la visualista condueix en directe. Un imaginari d’una riquesa cromàtica aclaparadora i esbossos que es ramifiquen creant figures improbables. En definitiva, i acomplint la profecia de Kandinski: llum, forma, moviment, color i espai que són música visual. Composició i programació. Organicitat natural i tecnificació urbana. Matemàtica i art. Binomis que Alba G. Corral ha posat al servei, principalment, de música electrònica i electroacústica, i que el Palau convida a imaginar amb el llenguatge de la clàssica en alguns dels seus concerts i activitats. Una estètica que no només amara la imatge gràfica de la temporada del Palau, sinó que es planteja el repte de multiplicar la gran raó de ser d’aquesta sala de concerts: oferir experiències en viu que es gravin en la memòria.

Aquest encàrrec a Alba G. Corral suposa un pas endavant en la relació del Palau de la Música Catalana amb els artistes convidats a cadascuna de les seves temporades. Una relació iniciada des de ja fa uns anys, amb l’objectiu de buscar altres disciplines artístiques perquè dialoguin amb l’arquitectura de l’edifici i amb la música que s’hi programa. Aquesta temporada, l’encàrrec a Alba G. Corral suposa per primera vegada una creació única, pensada per a l’ocasió i relacionada amb el lema de la temporada: Perspectives. Aquesta obra es trasllada a tota la comunicació i llenguatge gràfic de la temporada, impregnant no només la portada del catàleg, sinó cadascuna de les seves pàgines interiors, a més de la seva versió digital web. Una obra visual inèdita d’Alba G. Corral que ha tingut una magnífica acollida entre el públic.

Portada programa 2020/2021 Palau de la Música Catalana

 

Amb la col·laboració de:

Logo Palau de la Música Catalana